Nervoza i stres prirodno lečenje

Nervoza i stres prirodno lečenje

Nervoza i stres prirodno lečenje

Stres je odgovor organizma na nešto što se doživljava kao pritisak ili napad. Stres i nervozu uzrokuje širok spektar različitih situacija, od porodičnih svađa, preko razvoda ili pak otkaza na poslu. Ponekad razlozi za takva stanja i ne moraju biti veliki, dovoljno je samo da vam stignu računi.

Ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme posledice mogu biti i te kako teže po celokupno zdravlje.

Nekoliko saveta koje mogu biti od pomoći

Budite se lagano

Dovoljno sna i postepeno buđenje su osnovni uslovi da dan započne opušteno. Nemojte da “skačete iz kreveta”. Posle alarma za buđenje, ostanite još 10 – tak minuta u krevetu i postepeno se razbudite. Isplanirajte vreme da na miru možete da obavite sve svoje jutarnje rituale – tuširanje, kafa, zdrav doručak.

Pauza na poslu

Ručak na brzinu ima više štete nego koristi. Ne samo što će izazvati nervozu nego i loše varenje. Bolje je da to vreme provedete u prirodi ili slušate opuštajuću muziku uz sendvič nego da zbog obilnijeg obroka dovedete sebe u stresno stanje.

Pogledajte oko sebe

Stalna žurba: brzo kupite hranu, uzmite decu iz vrtića ili škole, pripremite ručak… Ne primećujete ni ljude ni situacije oko sebe. Kupovina u prodavnici sa ljubaznim i nasmejanim prodavcima, reč – dve sa susedima, smanjiće vašu napetost i ulepšati dan.

Naučite da dišete

Važno je da znate pravilno da dišete što se može naučiti vežbanjem:

  • Sedite na stolicu i opustite se.
  • Udahnite duboko i zadržite vazduh tri sekunde, a onda izdahnite.
  • Ponovite ovu vežbu dvanaest puta.

Može li stres poremetiti menstrualni ciklus

Stres može skratiti ili produžiti menstrualni ciklus, ali i uzrokovati bolne menstruacije. Stalan stres i nervoza povećavaju rizik od nastanka bakterijske vaginoze. Isto tako jak stres u trudnoći povezuje se sa nastankom alergija ili astme kod dece u kasnijoj životnoj dobi.

Nervoza praćena lupanjem srca i povećanjem krvnog pritiska

  • Matičnjak (Melissa officinalis) 200g
  • Glog (Crataegus oxyachanta) 100g
  • Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g

Sve biljke pomešajte, pa čatiri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i zasladite medom. Popiti u toku dana.

Nervoza želuca, napetost praćena bolovima u stomaku

  • Kantarion (Hypericum perforatum) 200g
  • Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
  • Mirođija (Anethum graveolens) 50g
  • Slatki koren (Glychiriza glabra) 50g

Sve biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta. Procedite i zasladite medom. Dnevno se preporučuju dve do tri šolje. Pije se pola sata nakon jela.

Biljne kapi za smirenje i protiv nervoze

Fitorelax biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu.

Fitorelax biljne kapi za umirenje sadrže ekstrakte lekovitog bilja čije aktivne supstance provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.