Zašto je heljda sve popularnija u ishrani? Ukoliko ste u potrazi za načinom kako da poboljšate svoje zdravlje i svoju telesnu težinu, počnite da uvodite heljdu u svoju ishranu. Možda do sada niste imali običaj da jedete heljdu, ali kada budete saznali koliko je ova “pseudožitarica“ zdrava i hranljiva – obavezno ćete je uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu. Heljda je malo, trouglasto zrno, a može biti dostupna i kao heljdino brašno ili heljdin griz. Heljda je bogata zdravim ugljenim hidratima i predstavlja dobar izvor vlakana i magnezijuma.
Zapravo, heljda pripada grupi namirnica koje se obično zovu pseudožitarice (namirnice koje su nalik žitaricama). Pseudožitarice su semena koja se konzumiraju na isti način kao i žitarice, ali se ne uzgajaju kao žitarice. Druge uobičajene pseudožitarice uključuju kinou i amarant.
Uprkos svom imenu, heljda nije vezana za pšenicu, i zato je bez glutena.
Heljda se prerađuje u griz, brašno i rezance, ili se koristi kao heljda čaj.
Heljdin griz može da se koristi na isti način kao i pirinač. Heljda je glavni sastojak u mnogim tradicionalnim evropskim i azijskim jelima.
Heljda je postala popularna kao zdrava hrana u mnogim zemljama, zbog svojih velikih količina minerala i raznih antioksidanata. Takođe je pokazano da obezbeđuje brojne zdravstvene prednosti, uključujući bolju kontrolu šećera u krvi.
Postoje dve vrste heljde koje se najčešće uzgajaju za hranu: obična heljda (Fagopirum esculentum) i tatarska heljda (Fagopirum tartaricum).
Heljda se uglavnom uzgaja u severnoj hemisferi, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, Rusiji, Kazahstanu i Kini.
Heljda poboljšava zdravlje srca
Heljda može da poboljša zdravlje srca. Ona sadrži mnoga jedinjenja koja su zdrava za srce, kao što su: rutin, magnezijum, bakar, vlakna i određeni proteini. Među žitaricama i pseudožitaricama, heljda je najbogatiji izvor rutina, antioksidansa koji može imati niz korisnih efekata po zdravlje.
Rutin može smanjiti rizik od srčanih bolesti, prevencijom stvaranja krvnih ugrušaka (tromba), smanjenjem upale i snižavanjem krvnog pritiska.
Za heljdu je takođe utvrđeno da ima blagotvorne efekte na sastav masti u krvi. Loš profil masti u krvi je dobro poznat faktor rizika za srčana oboljenja. Ovaj efekat može biti uzrokovan određenom vrstom proteina koji vezuje holesterol u digestivnom sistemu, sprečavajući njegovu apsorpciju u krvotoku.
Iz tog razloga, redovno konzumiranje heljde može podsticati bolje zdravlje srca.
CARDIOPLANT BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji dokazano deluje pozitivno na kardiovaskularni sistem. Ovaj biljni preparat sadrži mešavinu biljnih ekstrakata divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjaka i valerijane – te deluju povoljno kod svih kardiovaskularnih tegoba: reguliše krvni pritisak i pomaže održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.
CARDIOPLANT KAPI možete da koristite i kod sledećih stanja/tegoba:
- visok krvni pritisak
- slabost srčanog mišića
- aritmija i nervoza srca
- loša cirkulacija
- angina pektoris
- proširene i bolne vene
- hemoroidi
- stres, napetost i nervoza.