Lenja creva i loša probava

Lenja creva i loša probava

Lenja creva i loša probava

Najčešći uzroci lenjih creva i loše probave su savremen način života s ubrzanim tempom i mnogo stresa. Uz to, mnoge osobe previše sede na poslu i kod kuće, a fizičke aktivnosti svedene su na minimum.

Redovnu probavu mogu poremetiti razne promene u rutini kao što su:

  • putovanja,
  • mirovanje,
  • buđenje i odlazak na spavanje u različito vreme
  • loše životne navike kao što su pušenje i previše alkohola.

Loša ishrana je jedan od razloga lenjih creva i loše probave

Takođe, veliku ulogu u dobroj probavi igra i ishrana. Mnogo ljudi jede neredovno i na brzinu. Hrana koju konzumiramo neretko je brza, industrijski obrađena i krcata nezdravim masnoćama, šećerom, soli i raznim aditivima. Često su to proizvodi od belog brašna (hleb, peciva, testenina, kolači, keks…) i skrobnih namirnica s malo vlakana (pirinač, krompir).

Zbog svega toga probavni sistem je preopterećen i često radi usporeno. Posledica toga su lenja creva – česti zatvori stolice koji mogu potrajati danima. Sve to prati jak osećaj nadutosti, nelagode, težine i pritiska u crevima. Takvo dugotrajno stanje može rezultovati bolovima, grčevima i hemoroidima. Kod nekih osoba se zbog usporavanja metabolizma može doći i do nakupljanja kilograma.

Ishrana za bolju probavu – Voće, povrće, žitarice i mahunarke

Bolja probava može se postići zdravom i raznovrsnom ishranom s obiljem voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica. Tako ćemo u organizam uneti mnoštvo vitamina, minerala, zaštitnih jedinjenja i veće količine prehrambenih vlakana (topivih i netopivih).

U ishranu bi trebalo uvesti i probiotike jer pomažu u održavanju zdrave crevne mikroflore i pravilno funkcionisanje creva. Najbolji izbor su fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, acidofil, kefir…) i prirodnim putem ukiseljeno povrće poput kupusa, repe i krastavaca.

Saveznik za dobar rad creva – Proherb biljne kapi

Proherb biljne kapi predstavljaju prirodan biljni laksativ koji blagotvorno deluje na creva i normalizuju peristaltiku creva.

Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.

Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.