Hemoroidi – ishrana i prirodni lekovi

Hemoroidi – ishrana i prirodni lekovi

Hemoroidi su posledica proširenih vena koje nastaju u predelu anusa. Takvo stanje je u osnovi uzrokovano izlaganjem vena jakom pritisku. Osobe koje imaju probleme sa varenjem, kao što je konstipacija, koja izaziva naprezanje pri pražnjenju creva, su najpodložnije razvoju hemoroida. Dok je isključivi uzrok za nastanak hemoroida pritisak tokom pražnjenja creva, postoje mnogi faktori koji mogu izazvati ovaj problem. Neki od najčešćih uzroka hemoroida su:

 • Dugo sedenje u toaletu, uz nemogućnost pražnjenja creva
 • Prekomerna težina ili gojaznost
 • Redovno upražnjavanje analnog seksa
 • Problemi sa probavom, kao što su hronični zatvor i dijareja

Mnoge žene dobiju hemoroide tokom trudnoće. U stvari, trudnoća se smatra jednim od najčešćih uzroka hemoroida kod žena. U ovom slučaju, međutim, to je privremeni problem koji se rešava nakon trudnoće.

Mnoge osobe dobijaju hemoroide zbog genetskih predispozicija. Stoga, veće su vam šanse da dobijete šuljeve ako ih je imao jedan ili oba vaša roditelja. Zdrava ishrana sa dosta vlakana i dobra fizička forma mogu sprečiti nastanak ovog problema.

Ovo stanje preovlađuje kod starije populacije i najčešće se razvija posle 50. godine. Razlog tome može biti to što ste stariji, tkiva koja pružaju potporu venama u rektumu i anusu počinju da se istežu i bivaju slabija. Tako postaju sklona infekcijama, upalama, povredama i drugim sličnim problemima, kao deo procesa starenja.

Ishrana

Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u lečenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se sprečio zatvor, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti.

 • – Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije.
 • – Integralni hleb, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća sprečiće nastanak zatvora.
 • – Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zahvaljujući vlaknastim materijama.
 • – Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje, mahunarke i jaja stimuliše zgrušavanje krvi.
 • – Jedna do dve supene kašike hladno ceđenog lanenog ulja dnevno omekšava stolicu.
 • – Čaj od ruzmarina jača zidove krvnih sudova, samim tim i hemoroidnih vena.

Šta se ne preporučuje

Pošto od hemoroida boluje samo čovek, ta činjenica pokazuje da naše loše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku ovog poremećaja. Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbegavajte:

 • – Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.
 • – Proizvode od belog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje.
 • – Rafinisana ulja i margarin
 • – Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.
 • – Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.
 • – Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju creva i sluzokožu anusa.

Prirodno lečenje hemoroida

Na svu sreću, hemoroide nije teško lečiti ili ublažiti bol jednostavnim prirodnim lekovima. U većini slučajeva, stručnjaci savetuju ljudima da prvo probaju sa jednostavnim lečenjem kod kuće, uključujući i neke promene u načinu ishrane i načinu života. Prirodni lekovi za hemoroide uglavnom donose značajno olakšanje. Najvažniji aspekt lečenja je, ističu stručnjaci, učiniti dugoročne promene u načinu ishrane i života održivim, da bi se postojeće stanje izlečilo i sprečio povratak bolesti. Kod veoma teških slučajeva, medicinsko lečenje je neophodno za brzo olakšanje, ali nijedan lek ne nudi dugoročno izlečenje.

Oralni analgetici: Aspirin, ibuprofen i acitaminofen pomažu kod ublažavanja bolova uzrokovanih šuljevima. Ipak, ovi lekovi deluju samo privremeno, tako da će možda biti potrebno da se uzimaju u redovnim intervalima. Ovi lekovi se mogu uzimati samo kraći vremenski period.
Upotreba vlažnog toalet papira: Brisanje analne oblasti suvim toalet papirom može povećati iritaciju i svrab. Zato je bolje koristiti navlaženi toaletni papir kako bi oblast oko anusa bila adekvatno očišćena. Međutim, važno je izbegavati papir koji je parfimisan ili sadrži alkohol jer može da izazove tešku iritaciju.
Topla kupka: Za ublažavanje bolova i nelagodnosti, dobro je da se u kadi sa toplom vodom provede nekoliko minuta svakog dana. Ovo ne samo da ublažava bol, već i smanjuje otekline do izvesne mere.
Hladne obloge: Kada treba smanjiti otok i upalu, led je jedan od najefikasnijih lekova. Stavljajte kesu sa ledom ili hladnu oblogu na oblast oko anusa svakog dana.

HEMOROL BILJNA MAST

HEMOROL BILJNA MAST  je spravljena od  korisnih sastojaka uglavnom iz prirode našeg podneblja. To je jako važno, zato što smo se mi vekovima navikavali da koristimo biljke iz svog okruženja.

Osobine i delovanje: Aktivne supstance iz uljanog ekstrakta lekovitog bilja i pčelinjeg voska povećavaju otpornost zidova krvnih sudova, smanjuju njihovu propustljivost, otklanjaju otok, bol i svrab u anorektalnom predelu i time pomažu kod različitih neugodnih stanja kao što su hemoroidi, ragade i fisure anusa i okolne kože.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.