Problemi sa lošom probavom

Problemi sa lošom probavom

Problemi sa lošom probavom

Problemi sa lošom probavom mogu u velikoj meri da otežaju svakodnevni život. Sistem za varenje je vrlo složen i važno je da svaki njegov segment funkcioniše kako bi i probava u celosti radila bez problema. Ali i najmanje promene u ishrani mogu da pomognu ili odmognu.

Vlakna su ključna komponenta svake ishrane iz više razloga, a jedan od njih je to što sprečavaju zatvor. Vlakna se rastapaju u vodi i u želucu formiraju želatinoznu materiju koja hrani ćelije tankog i debelog creva i omogućava prirodno kretanje kroz sistem za varenje. Vlakna mogu da deluju i poput probiotika, a možemo da ih nađemo u raznom voću i povrću, mekinjama, celim žitaricama, lanu, orašastim plodovima, pasulju i grašku.

Stres može da uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema od glavobolje do visokog krvnog pritiska, a ni teskoba nije ništa manje opasna u tom smislu. Neurotransmiteri, hemijske materije u mozgu s ulogom komunikacijskih sredstava među neuronima među koje spada i serotonin, pomažu da se reguliše i stimuliše probavni proces.

Prejedanje u svakom slučaju može da ima vrlo štetan efekat na sistem za varenje jer mu zadaje preveliki zadatak. Konstantno prejedanje previše opterećuje probavu koja ne može da proizvede dovoljno kiseline i enzima za toliku količinu hrane. Ljudima koji su ipak skloni tome savetuje da se najedu do otprilike 80 odsto sitosti, pričekaju 20 minuta i onda, ako osećaju potrebu, dovrše obrok.

Ako patite od gorušice po nekoliko sati dnevno nekoliko dana ili nedelja zaredom, možda imate čir na želucu. Ovo bolno stanje uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter pylori koju možemo da nađemo u vodi ili hrani, a slabi zaštitni sloj želuca i propušta kiseline. Tako dolazi do osećaja mučnine, podrigivanja i povraćanja.

Lečenje čira na želucu mora da se odvija pod lekarskom kontrolom, ali pacijent bi svakako trebalo da se odrekne alkohola, kafe, napitaka na bazi citrusa, kao i začinjene i dimljene hrane. Zdrave masti, cele žitarice i meso ne iritiraju dodatno želudac.

Proherb biljne kapi

Proherb biljne kapi predstavljaju prirodan biljni laksativ koji blagotvorno deluje na creva i normalizuju peristaltiku creva.

Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.

Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.