Stres – prirodno lečenje

Stres - prirodno lečenje

Stres – prirodno lečenje

Većina ljudi, da ne kažemo svi, s vremena na vreme doživljavaju stres. Stres je automatski odgovor tela na bilo kakav zahtev za promenama koje se smatraju štetnim. Kada se osoba susretne sa nekom pretećom situacijom, telo instinktivno reaguje otpuštanjem kaskade hormona koji povećavaju otkucaje srca, krvni pritisak i nivo energije. Ovaj pritisak je prirodni odgovor tela da se nosi sa situacijom.

Uzroci

Mnoge situacije u životu mogu uzrokovati stres, posebno posao, međuljudski odnosi i novčani problemi. Traumatski životni događaji takođe dovode do stresa. Ponekad prirodni alarmni sistem vašeg tela koji radi na principu “bori se ili beži” može da se ”zaglavi” i može stalno biti u aktivirajućem položaju. Ovo naprezanje može imati dalekosežne posledice na vaše zdravlje i može dovesti do hroničnog stresa.

Simptomi

Stres može imati i fizičke i emocionalne simptome. Neki od njih su: glavobolja, napetost ili bol mišića, bol u grudima, zamor, često mokrenje, uznemiren stomak, sindrom iritabilnog creva, česte prehlade i infekcije, gubitak seksualne želje, suva usta, stisnuta vilica i teškoća u spavanju.

Stres takođe ima direktan uticaj na vaše raspoloženje i ponašanje, što dovodi do simptoma kao što su anksioznost, uznemirenost, zaboravnost, nemogućnost da se fokusirate, nedostatak motivacije, razdražljivost, nepotrebna ljutnja, tuga, depresija i socijalno povlačenje.

Simptomi vezani za ponašanje su promene apetita, odlaganje obaveza, izbegavanje odgovornosti, veća upotreba alkohola, sklonost ka izazivanju nezgoda, više neuroloških ponašanja kao što su grickanje noktiju, vrpoljenje itd.

Previše stresa može da doprinese nastanku bolesti i određenih zdravstvenih stanja, kao što su visok krvni pritisak, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), menstrualni problemi, seksualne disfunkcije, problemi sa kožom i kosom, gastritis, rak, gojaznost, srčane bolesti, anksioznost i depresija, između ostalog. Može čak i da smanji uživanje u životu uopšte.

Stres je neizbežan deo života, ali ima mnogo jednostavnih načina da se izborite sa njim. Održavajući pozitivan pogled na život, promene načina života na bolje, zdrava ishrana i korišćenje nekih jednostavnih kućnih lekova mogu efikasno upravljati stresom.

Stres prirodno lečenje

Sporo i duboko disanje

Sporo i duboko disanje može pomoći da se ”ohladite” u stresnoj situaciji. Dubokim disanjem, vi šaljete poruku mozgu da se smiri i opusti, a onda mozak komunicira sa ostalim delovima tela.

Sa dubokim disanjem, više kiseonika ulazi u telo, koji ima smirujući efekat na um i telo. Zapravo, 15 do 30 minuta sporog, dubokog disanja svakodnevno može pomoći da se spreči stres.

Gorka so

Gorka so je još jedan koristan i efikasan lek koji će vam pomoći da se smirite kada ste pod stresom. Stres izaziva nizak nivo magnezijuma u ​​telu i povećava nivo adrenalina. Gorka so je bogata magnezijumom, što pomaže u povećanju serotoninskih hemikalija u mozgu (koje poboljšavaju raspoloženje) i smanjenju adrenalina.

Kada se koristi u toplim kupkama, gorka so ublažava i bol i napetost mišića. Ovo, zauzvrat, pomaže u smanjenju stresa, podstiče relaksaciju i olakšava anksioznost, razdražljivost, nesanicu i abnormalne srčane ritmove.

Dodajte 1 šolju gorke soli i nekoliko kapljica aromatičnog esencijalnog ulja po vašem izboru u toplu kupku.

Promešajte vodu temeljno, dok se granule soli ne rastvore u vodi.

Potopite se u ovu umirujuću kupku na 20 minuta.

Možete uživati u ovome 2 ili 3 puta nedeljno.

Čaj od kamilice

Kamilica je korisna biljka za smanjenje stresa. Njena umirujuća priroda ima sedativni efekat na centralni nervni sistem. Pomaže u opuštanju mišića, olakšanju anksioznosti i podsticanju boljeg spavanja. Možete piti do 4 šolje čaja od kamilice dnevno za borbu protiv stresa.

Sveti bosiljak (Ocimum tenuiflorum)

Sveti bosiljak je odličan prirodni lek za stres. Budući da je to adaptogena biljka, ona povećava prirodni odgovor tela na fizički i emocionalni stres. Takođe, pomaže telu da funkcioniše ispravno za vreme stresa.

Žvaćite 10 do 12 svežih listića svetog bosiljka dva puta dnevno.

Čak možete i piti šolju čaja od svetog bosiljka da biste smanjili stres. Da napravite čaj, stavite 1 kašiku svežih listova biljke u šolju vode koja je proključala. Pokrijte i neka odstoji 5 minuta, te procedite, dodajte sirovi med i polako ispijte ovaj čaj.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji vam pomaže da se izborite sa stresom na sasvim bezbedan način. Ove biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu, a lekovite supstance koje potiču iz ovih biljaka deluju umirujuće i opuštajuće.

FITORELAX BILJNE KAPI ne izazivaju zavisnost, nemaju kontraindikacija i mogu slobodno da se koriste duži period.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.