Početna / Nervni sistem / Vitamini koji poboljšavaju zdravlje nervnog sistema

Vitamini koji poboljšavaju zdravlje nervnog sistema

Centralni nervni sistem obuhvata mozak, moždano stablo i kičmenu moždinu i predstavlja glavnu infrastrukturu za električnu komunikaciju u telu. Za normalan razvoj neurona i njihovu zdravu funkciju potrebni su različiti hranljivi sastojci. Nedostaci određenih vitamina dovode do smanjenih kognitivnih sposobnosti i pamćenja, hemijskih disbalansa, oksidativnog oštećenja, promena raspoloženja i čak skupljanja mozga.

Vitamin A

Vitamin A ili retinol je potreban za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i neophodan je za zdrav vid. Istraživači su otkrili da vitamin A takođe promoviše viši nivo učenja i poboljšava kratkoročnu memoriju. Otkrili su da vitamin A direktno utiče na moždane ćelije ili neurone u hipokampusu, oblasti mozga povezanoj sa učenjem i sećanjem. Beta-karoten, koji se nalazi u narandžastom, mesnatom povrću, pretvara se u retinol u telu.

Folna kiselina

Folna kiselina, ili vitamin B-9, takođe je neophodna za razvoj centralnog nervnog sistema, naročito tokom embrionalnih stadijuma. Suplementacija folne kiseline tokom trudnoće značajno smanjuje rizik od defekata neuronske cevi, kao što je spina bifida. Konkretno, folna kiselina je potrebna za sintetizaciju i popravku DNK, što je posebno važno tokom perioda brzog deljenja i rasta ćelija. Folna kiselina takođe može zaštititi krvne sudove koji ishranjuju centralni nervni sistem od oksidativnog oštećenja. Dalje, folna kiselina uklanja homocistein iz krvotoka, što smanjuje rizik od ateroskleroze i moždanog udara.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 igra ključnu ulogu u održavanju određenih funkcija centralnog nervnog sistema, kao što su kognicija i kratkotrajna memorija. B-12 je potreban za proizvodnju mijelina, koji formira zaštitnu oblogu oko neurona i povećava efikasnost kojom signali mozga prolaze kroz mišiće i žlezde. B-12 takođe štiti mozak od atrofije i skupljanja usled starosti, a simptomi nedostatka su veoma slični onima sa Alchajmerovom bolešću. Suplementi folne kiseline mogu smanjiti simptome nedostatka vitamina B-12.

Vitamin E

Vitamin E je takođe važan za sprečavanje poremećaja starosne demencije, kao što je Alchajmerova bolest, prvenstveno smanjujući oksidativni stres u mozgu. Kao moćan antioksidant, vitamin E eliminiše slobodne radikale, koji su štetni nusprodukti oksidacionih reakcija. Holandska studija iz 2010. godine je otkrila da jedenje hrane bogate vitaminom E odlaže početak demencije povezane sa starenjem kod čak dve trećine ispitanika.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji pomaže u smirenju i boljem funkcionisanju nervnog sistema.

FITORELAX BILJNE KAPI sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu – dokazano je da deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

FITORELAX BILJNE KAPI su jedinstvene biljne kapi na našem tržištu, takođe mogu da deluju i kod anksioznosti i depresije, ali i svih drugih oblika psihičke uznemirenosti. Pomažu da se organizam opusti i oporavi od svakodnevnih stresnih situacija, a ne izazivaju pospanost i ne remete normalno dnevno funkcionisanje, kao npr. neki sedativi.

Ove potpuno biljne kapi za smirenje ne izazivaju naviku i samim tim mogu da se koriste duži period bez bilo kakvih kontraindikacija!

Pogledajte i ...

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *