Početna / Koža / Ekcem i alergija na sunce

Ekcem i alergija na sunce

Alergija na sunce je stanje u kojem imate preosetljivost na sunčevu svetlost. Pacijenti sa ovim poremećajem često doživljavaju osip kada njihova koža dođe u kontakt sa ultraljubičastim zračenjem. Istovremeno, možda ćete imati ekcem, tip alergijskog stanja kože. Alergija na sunce može direktno uzrokovati ekcem, ali takođe može da pogorša postojeći osip. Manji simptomi alergije mogu se sprečiti kada prestanete da se izlažete alergenima, ali alergija na sunce često zahteva stalni medicinski tretman kako bi se smanjio rizik od reakcija.

Alergija na sunce uzrok

Alergija na sunce se javlja kada vaše ćelije kože proizvode neželjenu reakciju na izlaganje ultraljubičastom zračenju. Ova reakcija je uzrokovana promenama u imunološkom sistemu što čini vašu kožu osetljivijom na sunčevu svetlost. U nekim slučajevima, svetlo iz zatvorene prostorije (sijalice, lampe) može takođe izazvati negativne reakcije kože. Vaše šanse da budete alergični na sunčevu svetlost povećavaju se ukoliko je ovo stanje već prisutno u vašoj porodici.

Ekcem povećava rizik za alergiju na sunce i obrnuto

Ekcem, tip atopijskog dermatitisa, klasifikovan je kao vrsta kožne reakcije povezane sa alergijom koja uzrokuje crveni, upaljeni osip koji svrbi. Atopijski ekcem se često pogoršava kada stupite u kontakt sa supstancama i iritansima na koje ste alergični. Imajući već postojeći tip dermatitisa, kao što je ekcem, povećava rizik od osetljivosti na sunce. Istovremeno, ako imate alergiju na sunce, onda će ekspozicija suncu verovatno pogoršati vaš osip. Voda i prekomerna toplota ili suvoća su među mnogim faktorima koji mogu pogoršati ekcem.

Dijagnoza i lečenje

Alergiju na sunce može biti teško samostalno dijagnostikovati, jer osip izgleda slično drugim stanjima kože. Lekar može testirati osetljivost na sunce pomoću kombinacije biopsije, uzoraka krvi, ultraljubičastih ispitivanja i dr. UV-testovi su naročito korisni, jer koriste ultravioletne lampe kako bi utvrdili kako vaša koža reaguje na sunce. Uobičajeni tretman za alergiju na sunce je kroz ove lampe, u kojima se talasne dužine povećavaju vremenom, kako bi se vaša koža navikla na UV zrake. Ostali tretmani za alergiju na sunce uključuju kombinaciju kortikosteroidnih krema za ublažavanje upale kože, kao i oralne antihistaminike za smanjenje početka reakcija usled izloženosti suncu.

Prevencija

Izbegavajte sunce da se zaštitite od alergijskih reakcija. Ako se osip pojavljuje samo na određenim delovima tela, možda ćete moći da uživate u umerenim sunčevim zracima sve dok su ti delovi pokriveni. Toplota udružena sa izlaganjem suncu može pogoršati ekcem. Provodite vreme na suncu tokom kasnijih popodnevnih sati u toku dana i pitajte svog lekara za preporuke za izlaganje. Izlaganje suncu se možda ne preporučuje uopšte, ukoliko se trenutno lečite.

BIOPSORIJAZA ČAJ je 100% prirodan lek za ublažavanje simptoma ekcema, atopijskog dermatitisa i alergija na sunce – koji je kreiran po receptu čuvene austrijske travarke Marije Treben. Savršena biljna mešavina u ovom čaju deluje tako što smanjuje, i čak otklanja simptome ekcema i alerijskih reakcija, ali i drugih oblika dermatitisa.

Za efikasnije rezultate, savetujemo da koristite BIOPSORIJAZA ČAJ zajedno sa prirodnim preparatom BIOPSORIJAZA BILJNE KAPI i BILJNA KREMA ZA PSORIJAZU.

Ovi prirodni preparati nemaju neželjenih efekata, a njihovim redovnim korišćenjem možete uspešno da kontrolišete ekcem i da ublažite ili potpuno uklonite simptome ovog neugodnog stanja kože.

Pogledajte i ...

Psorijaza - moguće komplikacije

Psorijaza – moguće komplikacije

Psorijaza nije nimalo naivna bolest. Ranije se mislilo da je psorijaza samo uticala na kožu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *