Svrab kože na nervnoj bazi 

Svrab kože na nervnoj bazi 

Svrab kože na nervnoj bazi 

Svrab kože može da bude znak alergijske reakcije na nešto, a može da bude i znak bolesti. Međutim, može da bude i posledica anksioznosti. Mada svrab kože na nervnoj bazi nije uobičajena pojava, nije ni retka.

Svrab kože na nervnoj bazi

Svrab kože na nervnoj bazi nije „uobičajen“ u opštem smislu. Međutim, anksioznost izaziva jak stres, a stres ima štetno dejstvo na organe. Pošto je koža najveći organ ljudskog organizma, poznato je da anksioznost može da dovede do osipa i osećaja svraba.

Kada je u pitanju anksioznost, teško da ćete imati samo svrab kože. On je skoro uvek praćen drugim simptomima.

Teško je precizno odrediti tačan uzrok svraba na nervnoj bazi bez kompletnog pregleda, pošto postoji više faktora koji mogu da ga izazovu. Međutim, u najčešće uzroke spadaju:

Koprivnjača usled stresa – Koprivnjača se manifestuje kao kvržice koje svrbe, a izaziva je imuni sistem. Koprivnjače se obično javljaju usled alergije, ali može da ih izazove i stres. Anksioznost izaziva popriličan stres, stoga osobe sklone koprivnjači imaju veće šanse da je dobiju.
Kožni osip od znoja – Anksioznost izaziva i znojenje, a znoj može da izazove osip kože, poznat i kao toplotni osip. Ili osip usled vrućine. Ovi osipi su potpuno bezopasni, mada mogu jako da svrbe i da traju dve nedelje pa i duže.
Aktivirani svrab – Mada nije uobičajeno, anksioznost može da aktivira kožna oboljenja koja već imate. Poznato je da anksioznost aktivira ekcem, herpes, psorijazu i druge kožne poremećaje. U slučaju aktivacije, nijedan od njih nije opasan.
Pojačani svrab – Svrab i osipi mogu da nam zagorčaju život čak i kada nam ništa ne fali. Međutim, kada patite od anksioznosti, fizičke senzacije se često pojačavaju, što ne bi bio slučaj da nema anksioznosti. Zato je sasvim moguće da veoma blagi osip, koji biste inače ignorisali, osećate mnogo intenzivnije i da se stoga više fokusirate na njega.

Takođe, moguće je da osećate svrab iz neobjašnjivih razloga. Nisu baš svi načini na koje anksioznost utiče na organizam u potpunosti jasni. Anksioznost može da izazove i osećaj koji liči na svrab, poput mravinjanja u rukama ili drugim ekstremitetima.

Moguće je da se anksioznost pojača, ukoliko je već imate i patite od svraba. Osobe sa zdravom anksioznošću, na primer, mogu da imaju žestoke napade anksioznosti kada osećaju da je nešto „pošlo po zlu“. Stoga sam svrab ne mora da bude posledica anksioznosti, već anksioznost može da se javi kao posledica svraba.

FITORELAX BILJNE KAPI su potpuno prirodan proizvod koji vam pomaže da se izborite sa stresom na prirodan i bezbedan način. Ove biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu – a lekovite supstance koje potiču iz ovih biljaka deluju umirujuće i opuštajuće.

FITORELAX BILJNE KAPI možete slobodno da koristite duže vreme jer ne izazivaju zavisnost, nemaju kontraindikacija i neželjenih reakcija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.