Migrena i tenzione glavobolje

Migrena i tenzione glavobolje

Migrena i tenzione glavobolje

Migrena je česta pojava kod današnje populacije i praćena je nesnosnim bolovima glave. Međutim, kada se govori o tenzionim glavoboljama činjenica je da one takođe mogu izazvati bol ekvivalentan migrenoznom bolu ako ne i jači. U samoj praksi je vrlo teško napraviti jasnu demarkaciju između ove dve pojave jer se njihovi uzroci poklapaju. Takođe je moguća pojava oba vida kod iste osobe u određenom vremenskom periodu sa smenjivanjem jakog migrenoznog bola i nešto slabijeg ali dugotrajnijeg koji se javlja kod tenzionih glavobolja.

Jedina razlika je da migrenu ili migrenoznu glavobolju izazivaju vizuelne smetnje, svetlo i buka što nije karakteristično za pritisak u glavi ili tenzionu glavobolju. Karakteristika migrena je i toliko intezivan bol koji može dovesti do uznemirenog stomaka u vidu mučnine i povraćanja dok tenzione glavobolje uglavnom utiču na koncentraciju i raspoloženje. Migrenozni bol se javlja karakteristično na jednoj polovini glave.

Interesantna činjenica karakteristična za migrene jeste da se ovaj bol javlja ili pojačava pri fizičkoj aktivnosti dok se upravo suprotno dešava kod glavobolja nastalih usled pojačanog pritiska u glavi.

Tenzione glavobolje u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju ozbiljno stanje niti ugrožavaju sveukupno zdravlje. U malom broju slučajeva, uzrok ovih glavobolja može biti mnogo ozbiljniji od očekivanog i može biti simptom drugih ozbiljnih medicinskih stanja. Ukoliko simptomi obuhvataju naglo nastale vrlo intezivne i bolne glavobolje, praćene ukočenošću vrata, pogoršanjem vida i povišenom telesnom temperaturom obavezno se javiti doktoru.

Najčešći uzrok tenzionih glavobolja je fizička neaktivnost, zatim stres, zato je važno naučiti kako se nositi sa stresom, smanjiti nivo stresa u svakodnevnom životu na vreme, dok on ne počne da u velikoj meri utiče na opšte zdravlje organizma. Određena stanja i situacije se povezuju sa pojavom ovog vida glavobolja kao što su loša nedelja na poslu, sedenje više sati dnevno, putovanja, nedostatak sna.

Sam mehanizam nastanka glavobolja je nepoznat. Veruje se da je glavni uzrok nastanka upravo grčevi mišića i snažne mišićne kontrakcije lokalizovane u predelu vrata, glave, lica i skalpa. Danas se zna da je uzrok ovim kontrakcijama zapravo stres i anksioznost.

Lečenje glavobolja na prirodan način

MIGRESAN BILJNE KAPSULE, na bazi ekstrakta biljke koja se zove povratić (Tanacetum parthenium L.) se preporučuju kao pomoćna terapija u profilaksi migrene.

Odavno je poznato da je povratić veoma efikasan u lečenju glavobolja, uključujući i migrene.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE dovode do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava.

Ove biljne kapsule sadrže mnoge korisne materije, od kojih je najznačajnija seskviterpenski lakton partenolid koji se nalazi u najvećem procentu i koji je nosilac antimigrenoznog delovanja MIGRESAN BILJNIH KAPSULA.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.