Lekovita svojstva make

Lekovita svojstva make

Lekovita svojstva make

Maka sadrži jedinstvene alkaloide: makaide i makaene, koji putem trasmiterskih, neuroloških veza utiču na pravilan rad hipofize i hipotalamusa u našem mozgu, koji posredno utiču na kompletnu ravnotežu rada svih vitalnih funkcija u organizmu čoveka. Veoma je važno istaći da hemiski sastav make, koje nema ni jedna druga biljka veoma efikasno reguliše metabolizam.

Maka sadrži sterole kao što su: kaposterol, sitosterol, betasitosterol i zajedno sa aminokiselinama kao sto su linolenska, palmitinska i oleanska ima direktan uticaj na povećanje energije, mentalne i fizičke snage, libida, plodnosti, potentnosti i očuvanju vitalnosti svih organa čoveka.

Pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti

Maka ima sposobnost da izbalansira hormone, pruži telu potrebnu energiju i poboljša funkciju polnih organa, što je čini idealnim antidepresivom i tretmanom za anksioznost.

Promena raspoloženja je često povezana sa disbalansom hormona; maka je direktno povezana sa pravilnim lučenjem hormona hipotalamusa i hipofize. Veća količina energije može dovesti do boljeg raspoloženja, a maka će upravo rešiti taj problem pobeđujući izmorenost, slabost, depresiju i ostala mentalna zdravstvena stanja.

Regulisanje hormona na prirodan način

Nakon puberteta kod žena se uspostavlja normalan fiziološki odnos mesečnog lučenja dva hormona – ESTROGENA i PROGESTERONA. Njihovo oslobađanje je kontrolisano iz hipofize i to putem oslobađanja dva peptida (FSH I LH). Za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema jako je bitna ravnoteža i harmoničan odnos centara u mozgu i jajnika na periferiji.

Maka može blagotvorno delovati na centre u mozgu, pri čemu utiče na kontrolu rada hipofize putem pozitivne stimulacije hipotalamusa.
Uspostavljanjem ovakve ravnoteže omogućeno je, u svakom ciklusu kod žena, nesmetano oslobađanje hormona Hipofize (FSH i LH), čiji je zadatak stimulisanje jajnika i oslobođanje dovoljne količine ženskih polnih hormona estrogena i progesterona u prvom i drugom delu ciklusa, te na taj način adekvatno pripremanje sluzokože materice.

Maka i menopauza

U periodu između četrdesete i šezdesete godine života tkivo jajnika postepeno prestaje da odgovara na impulse koje dobija iz centara u velikom mozgu. Tokom mesečnih ciklusa, hipofiza komunicira sa tkivom jajnika na periferiji. S obzirom da je organizam baziran na čvrstim hijerarhijskim odnosima, jajnici odgovaraju na stimulaciju iz velikog mozga koji oslobađa specifične peptide (FSH i LH), te na taj način tokom čitavog mesečnog ciklusa stalno regulišu potrebne nivoe ženskih polnih hormona (ESTROGENA i PROGESTERONA).

Tako oslobođeni ženski polni hormoni utiču na funkcionisanje gotovo svih sistema u organizmu. Dakle, menopauza predstavlja početak pada nivoa ženskih polnih hormona, zbog čega dolazi do pada funkcija svih organa i sistema koji su zavisili od njihove koncentracije. Što je seksualna aktivnost intenzivnija, klimaks se duže odlaže, i obrnuto. Veliki broj trudnoća, porođaja i abortusa uslovljavaju brži i bolniji klimaks

Raspoloženje i PMS

Kako balansira čitav organizam, tako i pozitivno utiče na nagle promene raspoloženja, anksioznost, depresiju i nezadovoljstvo. Posebno je aktivna pri menstrualnim ciklusima, ublažavajući tegobe, kako tokom ciklusa, tako i u menopauzi. Ublažava grčeve, bolove u telu i valunge.

Konzumiranjem Organske Make možete pojačati imuni sistem, smanjiti stres i mentalni zamor. Maka je superhrana, biljka sa izuzetnim sposobnostima i može uticati na povećanje energije, izdržljivosti i snage. Takođe, bitno je napomenuti da može pomoći u regeneraciji i izgradnji vlakana na prirodan način.

Prvi zapisi o upotrebi čarobne make potiču još od pre nove ere. Maku su upotrebljavale stare civilizacije, ne samo za ishranu već i u medicinske svrhe. Bila je važan sastojak u ishrani zbog visokih nutritivnih vrednosti i visokog procenta proteina, masti kao i esencijalnih elemenata (jod, gvožđe, kalijum, magnezijum…), međutim najbitnija specifičnost ove biljke je jedinstveno prisustvo alkaloida makaida i makaena kojima se pripisuje velika uloga u dobrom funkcionisanju kompletnog hormonalnog sistema ljudskog organizma.

Preporučeni dnevni unos: 1 kafena kašičica

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.