Loše varenje je veoma čest problem i dešava se gotovo svаkome s vremenа nа vreme. Loše varenje uzrokuje bol i nelagodnost u stomaku, nadimanje, gorušicu, mučninu, ponekad i povraćanje.
Ako se na vreme ne rešavaju i ne saniraju problemi sa varenjem oni mogu da dovedu do bolesti kao što su čir, kamen u žuči, bolesti pankreasa i debelog creva, sindrom iritabilnih creva, šuljevi, hroničan osećaj umora, nedostatka energije i malaksalosti pa čak i depresije i kancera želuca i debelog creva.
Ishrana je veoma bitna
Regulisanje ishrane jedan je od načina pomoću kojeg se mogu zaustaviti želudačni problemi. Oni koji imaju otežano varenje preporučuje se uzimanje pet-šest manjih obroka dnevno, a hrana bi trebalo dobro da se sažvaće. Najbolje je da to budu barene ili kuvane namirnice, bez previše začina koji bi iritirali sluznicu. Treba redukovati upotrebu određenih namirnica i pića koji mogu uticati na simptome loše probave.
Neophodno je izbaciti grickalice jer ta vrsta hrane često sadrži visok nivo masti i samim tim može da pogorša pomenute simptome. Međutim, današnji tempo i stil života često dovode do odstupanja od redovne i izbalansirane ishrane. Takođe, dešava se da i pored samodiscipline u ishrani, pacijenti i dalje imaju tegobe sa varenjem.
Voće i povrće
Obiluju vlaknima, a osim banana koje ne iritiraju sluznicu želuca, mogu da se uzimaju i špargla, luk i sočivo. Ove namirnice sadrže prebiotike, sastojke kojima se hrane probiotici i zahvaljujući njima se razmnožavaju. Od biljnih začina preporučuju se đumbir i nana, koji umiruju nadraženu sluznicu.
Cimet
Začin je prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu, a koristi se za poboljšanje probave, ubrzavanje metabolizma, protiv stvaranja gasova, za smanjivanje grčeva i nadutosti, i za podsticanje peristaltike creva. Da biste ubrzali metabolizam, u 200 ml tople vode dodajte kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda i dobro razmutite. Po šolju mešavine popijte svakog jutra, na prazan stomak, pola sata pre doručka i uveče pre spavanja.
Celer
Izmešajte po 25 g ploda celera, 25 g anisa, 25 g morača i 25 g kima. Kašičicu mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite. Popijte po šolju svežeg čaja, posle jela.
Voda
Tečnost pomaže da hrana lakše prolazi kroz creva i čini da se vlakna aktiviraju. Voda je najbolje piće, tvrde stručnjaci, a ako je dovoljno pijete, smanjujete se rizik od pojave smetnji sa varenjem. Takođe, ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode, najmanje osam čaša dnevno, imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju retko.
Proherb biljne kapi predstavljaju prirodan biljni laksativ koji blagotvorno deluje na creva i normalizuju peristaltiku creva.
Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.
Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.