Hijatus hernija

Hijatus hernija

Hijatus hernija

Decenijama su istraživači verovali da su GERB i hijatus hernija (kila na želucu, želudačna kila) ista stvar. Klizajuća hernija je najviše povezivana sa vraćanjem kiseline ili GERB-om. Međutim, uvidi iz novijih istraživanja pokazuju da je vraćanje kiseline / GERB vezan za iste faktore koji uzrokuju hijatusnu herniju ali da oni nisu ista stvar. Vremenom, ako se ne leči, GERB ponekad može dovesti do ozbiljnih problema kao što su refluksni ezofagitis, Barrettov jednjak i adenokarcinom jednjaka (rak jednjaka). Zbog ovih rizika, stručnjaci smatraju da je veoma važno da lekari istraže da li pacijent sa povremenim simptomima refluksa kiseline takođe ima hijatusnu herniju.

Želudačna kila

Lečenje nije potrebno svakoj osobi koja ima hijatusnu herniju, zato što većina ne doživljava simptome ili bol. Ako su simptomi prisutni, vaš doktor će dijagnostifikovati hijatusnu herniju pomoću endoskopskog testa, pH testa ili rendgenskog snimka da bi pronašao abnormalnosti unutar jednjaka. Kada lekar pronađe hijatusnu herniju, tretmani će zavisiti od toga koliko su teški simptomi, ako postoje bilo kakve komplikacije koje su se razvile, i koliko često se nosite sa bolom zbog žgaravice. Većina tretmana se sastoji u kontroli simptoma GERB-a. Za to se koriste antacidi, H2 blokatori ili drugih lekovi. Obično se koriste za regulisanje simptoma žgaravice / vraćanja kiseline.

Prirodni lekovi

Rešavanje problema koje nosi hijatus hernija zahteva odgovoran pristup zato što je sam poremećaj ili sindrom kako se još zove, prilično složen. Promena životnog stila igra veliku ulogu u lečenju hijatusne hernije. Imajući u vidu njenu prirodu, najpre treba da korigujte ishranu i prilagodite je svom životnom dobu, dnevnim aktivnostima i ličnim afinitetima, tj. toleraniciji ili netoleranciji određenih namirnica.

Ništa manje važno je opuštanje dijafragme ukoliko je zgrčena ili jačanje ukoliko je previše slaba a najjednostavniji i najprirodniji način za to je abdominalno (stomačno) disanje. Dakle, inicijalni plan bi bio: najpre treba raditi na poboljšanju ishrane, regulisanju telesne težinu, povećanju aktivnosti, eliminisanju stresa, pažljivom izboru lekova koji se koriste (da, i lekovi mogu dovesti do slabljenja mišića i nastanka kile). Više o ovim prirodnim medotama u nastavku.

Manuelne metode

Manuelno nameštanje želuca podrazumeva primenu određenih mehaničkih zahvata a to je pre svega jednostavna i efikasna samo-masaža i nameštanje želuca. Da biste to primenili potrebno je da dobro proučite svaki zahvat i celu proceduru samomasaže.
Drugi mnogo lakši i jednostavni način je da potražite pomoć osteopate. Konačno i u našoj zemlji poslednje 2-3 godine je moguće obaviti osteopatski pregled. Osteopatija je metoda lečenja manuelnim nameštanjem mišića, kostiju i unutrašnjih organa – pa samim tim i želuca.

Hijatus hernija i ishrana

Kada je želudačna kila u pitanju teško je preporučiti određeni već poznati sistem ishrane koji jednostavno treba samo slediti. Budući da svi posedujemo sopstvenu individualnost ali i istoriju nastanka ovog oboljenja, najbolje je da utvrdite šta je to što smeta i pogoršava simptome i sistemom eliminacije napravite jelovnik koji će vama odgovarati. Za to je potrebno vreme, znanje i strpljenje i pošto se radi o vašem zdravlju vredi se potruditi i uložiti sve što je potrebno da pronađete model koji će vama pomoći.

Uvek uključite ili isključite po jednu namirnicu da biste lakše utvrdili šta se u vašem organizmu dešava. Određene namirnice same po sebi nisu za vas škodljive, ali u interakciji sa nekom drugom namirnicom mogu uzrokovati probleme, pa imajte to na umu. Zato je preporučljivo da neprekidno učite i istražujete. Otežavajući faktor je to što danas postoji veliki broj različitih a često i kontradiktornih a naučno valjanim činjenicama potkrepljenih dijeta i sistema ishrane što dodatno otežava snalaženje i primenjivanje istih. Bolje je da sami sprovedete eksperiment nego da budete deo nečijeg eksperimenta.
Izbacite iz ishrane industrijski prerađenu hranu i veštačke začine. Izbegavajte alkohol, kafu, sokove, gazirana i energetska pića, pohovanu i masnu hranu, čokoladu, crni luk i namirnice koje stvaraju nadutost.
Jedite sporije, dobro i dovoljno dugo žvaćite svaki zalogaj hrane i opustite se (drugim rečima, jedite svesno i pažljivo). Posle jela obavezno prošetajte ili napravite makar 200 koraka.

Izgradite veštinu otpornosti na stres

Stres je veoma čest i najčešće spominjan uzrok mnogobrojnih zdravstvenih tegoba, a često se pojavi i tamo gde mu nije mesto. Da biste prestali da budete žrtva stresa, ako to već jeste, ili da biste sprečili da ikada padnete pod njegov uticaj, poželjno je da razumete zašto i kako nastaje stres i šta da uradite da vas zaobiđe.

Za osobe koje pate od hijatusne hernije to je važno pitanje koje prvo treba rešiti. A i veliki izazov jer današnji radni i životni tempo svakodnevno donose stresne situacije. Vi ih ne možete jednostavno isključiti ali zato možete izabrati kako ćete na njih da reagujete. Vaša reakcija na neki događaj, osobi ili situaciju daje karakteristiku stresnog i zato pre nego što reagujete tri puta duboko udahnite i izdahnite. Time ćete sebi dati prostora za razumnu i kvalitetniju reakciju.

Provodite što više vremena u prirodi. Svakodnevno šetajte i opuštajte se.

BIOGASTRITIS ČAJ pomaže kod bola i pečenja želuca kod GERB-a i smanjuje gorušicu.

BIOGASTRITIS ČAJ i BIOGASTRITIS KAPI za višak želudačne kiseline brzo postižu željene rezultate čak i nakon samo 7 dana korišćenja. Simptomi i tegobe povezani sa refluksom kiseline su značajno manji, a u mnogim slučajevima i potpuno nestaju.

Ove potpuno prirodne preparate možete da koristite bez bojazni od neželjenih reakcija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.