Masna jetra je danas vrlo česta dijagnoza. Možemo reći da ljudsko ponašanje najviše utiče na pojavu masne jetre i da redovna zdravstvena nega može sprečiti pojavu ove bolesti.
Masna jetra se javlja kod alkoholizma, gojaznosti, gladovanja, dijabetesa, trovanja (fosforom, ugljen-tetrahloridom), toksičnog dejstva tetraciklina, Rejevog sindroma, kod pacijenata na totalnoj parenteralnoj ishrani.
Povećano oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, povećana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.
Masna jetra – simptomi
Masna jetra je najčešće asimptomatska, sa povećanjem jetre, koja je mekana, sa zaobljenim ivicama. Ponekad postoji pulsirajući bol ispod desnog rebarnog koša i manji problemi sa varenjem. Teški alkoholičari mogu razviti akutni oblik masne jetre, sa otkazivanjem jetre, portalnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.
Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U određenim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.
Pod rizikom od razvoja bolesti masne jetre su ljudi sa porodičnom istorijom bolesti, ljudi koji pate od alkoholizma i ljudi koji pate od metaboličkog sindroma, uključujući gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes ili visok holesterol. Kada bolest napreduje, odnosno kada nastupi kasnija faza, mogu se pojaviti simptomi. To uključuje tup bol u stomaku, ekstremni umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost.
Namirnice za čišćenje jetre
Mnoštvo je prirodnih namirnica koje pomažu u eliminaciji toksina iz jetre, a ujedno opskrbljuju telo zdravim i hranjivim materijama. Neke od njih su: jabuke; bademi; artičoke; avokado; bosiljak; repa; borovnice; brazilski orah; brokoli; zelje; pšenična trava; korijander; cimet; brusnice; maslačak; semenke lana; komorač; beli luk; grejp; godži bobice; zeleni čaj; konoplja; kelj; limunska trava; limun; maslinovo ulje; luk; peršun; đumbir; ananas; alge; susam; kurkuma.
Sikavica
Do sada je najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala sikavica. Glavni aktivni sastojak platana je silimarin. Silimarin je kompleks različitih jedinjenja (silibin A i B, izo-silibin, silikristin, silidijanin, flavonoidi kao što su kvercetol i taksifolin, itd.). Zajedno, ova jedinjenja učestvuju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti.
Istraživanja su sprovedena sa zelenim vrganjem – jednom od najotrovnijih gljiva koja izaziva opasna oštećenja jetre i ubija oko 30% svojih žrtava. U istraživanju, silimarin je davan pre konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja pečurke. U obe grupe, sikavica je pružila 100% efikasnu zaštitu od dejstva otrova zelenog papagaja. Silimarin je jak antioksidans (10 puta jači od vitamina E). Povećava nivo glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. Sa povećanim nivoom glutationa, jetra ima više snage da očisti krv od toksičnih jedinjenja. Na ovaj način konzumacija sikavice deluje i zaštitno i restorativno na našu jetru.
Herbalip čaj – Čaj za jetru i holesterol
Čaj za jetru i holesterol stimuliše čišćenje jetre i stimuliše stvaranje novih jetrenih ćelija hepatocita.
Čaj za jetru i holesterol se preporučuje posle upotrebe jakih lekova, posle hemoterapije -za stimulaicju regeneracije jetre.
Koristi se kod hepatitisa, ciroze, kod masne jetre, kod povećanih masti u krvi. Kod dugotrajne izloženosti jakim hemikalijama takođe, dolazi do preopterećenosti jetre, pa se savetuje čišćenje jetre.