Smirite osetljiv želudac

Smirite osetljiv želudac

Smirite osetljiv želudac

Osetljiv želudac se može opisati kao niz gastrointestinalnih simptoma, od mučnine, probavnih smetnji i nadutosti do grčeva, a ponekad čak i proliva. Kako smiriti osetljiv želudac?

Pire od banana

Banane su dobar izvor hranjivih materija, posebno kalijuma. Mnogi smatraju da je prilično ‘teška’, ali banana može delovati umirujuće. Ipak, bolje je jesti pire od banane jer se lakše vari. Ovakav obrok daje dovoljno energije tokom razdoblja kad se osetljivost smanjuje.

Pirinač kuvan na pari

Pirinač bez začina delovaće umirujuće na prazan želudac. Smanjuje osećaj gladi i sprečava negativno delovanje želudačne kiseline. Male količine riže treba konzumirati uvek u isto vreme.

Jabuka ili sok od jabuke

Jabuke su bogate vlaknima, pektinom i fruktozom, pa pružaju dovoljno hranljivih materija dok izbegavate drugu težu hranu. Rendane jabuke ili sveži sok je lakše svariti.

Tost

Beli ili smeđi tost takođe je dobar kad je u pitanju osetljiv želudac. Integralan hleb treba izbegavati na početku jer se teže vari, pa stvara neprijatan osećaj. Ne stavljajte maslac jer mlečni proizvodi mogu nadražiti želudac, posebno nakon proliva.

Supa

Procedite tečnost tako da u njoj nema povrća, mesa ni testenine. Izbegavajte jako začinjenu supu ili sastojke s jakim mirisom.

Svež jogurt

Nezaslađen jogurt dobro podnosi većina ljudi, a može imati i umirujuće dejstvo. Međutim, jogurt može biti problem za osobe koje ne podnose laktozu. Ponekad se netolerancija na laktozu razvija nakon proliva i jogurt može iritirati creva. Ova vrsta netolerancije je obično kratkotrajna.

Gazirana voda

Dobra je i obična, ali gazirana voda ipak ima prednost. Može pomoći pri podrigivanju i tako olakšati varenje. Nadalje, ugljen dioksid može ubrzati pražnjenje želuca i isprati želudačnu kiselinu koja se možda našla u jednjaku.

Povrće ili piletina kuvana na pari

Lagani obrok od pilećih grudi i povrća neće uznemiriti želudac, ali klonite se masti, važno je pripremiti ih na pari. So neka bude jedini začin. Ovakav obrok stvara ravnotežu proteina i ugljenih hidrata, a nudi i niz mikronutrijenata koji su telu potrebni.

Frape bez agruma

Izbor sastojaka može varirati, ali izbegavajte agrume i paradajz. Pijte polako i pazite kako telo reaguje.

Čaj kod viška želudačne kiseline pomaže kod:

  • viška želudačne kiseline
  • bola u želucu
  • upaljene želudačne sluznice[divider style=”normal” top=”20″ bottom=”20″]

BIOGASTRITIS kapi

Prirodne biljne kapi za gastritis pomažu kod:

  •  – VIŠKA ŽELUDAČNE KISELINE
  •  – HRONIČNOG GASTRITISA
  •  – HELICOBACTER PYLORI
  •  – ČIR NA ŽELUCU I DVANESTOPALAČNOM CREVU
  •  – NEPRIJATNOG ZADAHA PROUZROKOVANOG ZAPALJENJEM ŽELUDAČNE SLUZNICE

BIOGASTRITIS kapi deluju tako da umanjuju delovanje želudačne kiseline i ubrzavaju regeneraciju sluznice želuca. Mogu da se koriste slobodno uz terapiju koju prepisuje lekar, nemaju nikakvih kontraindikacija. Potrebno je korigovati ishranu kod gastritisa i pridržavati se preporuka koju hranu ne konzumirati dok se ne reše problemi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.