Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika

Hormonski poremećaj koji se često javlja kod žena u reproduktivnoj dobi i praćen simptomima koji se često ne prepoznaju naziva se Sindrom policističnih jajnika. Karakteriše ga prisustvo velikog broja malih cista na jajnicima koje same po sebi nisu opasne, ali uzrokuju poremećaj hormona koji može imati ozbiljne posledice poput neplodnosti žena.

Tačan uzrok pojave policističnih jajnika nije potpuno ustanovljen ali se smatra da nastaje pod uticajem zajedničkog delovanja genetskih faktora i faktora iz okruženja. Neki od najčešćih uzroka mogu biti:

Višak insulina. Insulin je hormon koji omogućava ćelijama da koriste šećer. Međutim, ako ćelije postanu otporne na njegovo delovanje tada se može povećati nivo šećera u krvi i telo proizvodi više insulina. Višak insulina prouzrukuje povećano stvaranje androgena, muških polnih hormona, uzrokujući tako poteškoće sa ovulacijom.

Višak androgena. Ovarijumi proizvode velike količine androgena što utiče na pojavu akni.

Genetika. Pojedini geni mogu biti povezani sa ovim sindromom. Žene koje pate od ovog sindroma često u porodici imaju osobu (majku ili sestru) koja ima isti problem.

Najčešći simptomi

  • Menstrualni poremećaji koji podrazumevaju kasno javljanje prve menstruacije, izostanak menstrualnog ciklusa a da nije uzrokovan trudnoćom, neredovne menstruacije ili predugo trajanje menstruacije
  • Povišen nivo androgena koji izaziva pojačanu maljavost lica i tela, bubuljice (najčešće na grudima i vratu) i gubitak kose gde se prvo javlja opadanje, a zatim proređenost kose na glavi
  • Neplodnost ili sterilitet koji nastaje kao posledica nesazrevanja jedne jajne ćelije mesečno koja može biti oplođena. Sterilitet je najčešći i najteži simptom policističnih jajnika ali se može uspešno lečiti zbog čega žene koje pate od ovog sindroma mogu ostati u drugom stanju, samo teže i uz strog nadzor i često pomoć lekara
  • Povišen nivo insulina i insulinska rezistencija (otpornost ćelija na dejstva insulina);
  • Povećanje telesne težine ili problemi sa gubljenjem težine
  • Povišen krvni pritisak ili masnoća u krvi (holesterol, trigliceridi);
  • Masna koža i pojava peruti
  • Bol u donjem delu stomaka
  • Bolne menstruacije

Lečenje

Terapija Sindroma policističnih jajnika je različita za svaku ženu, a zavisi od njenih godina i prioriteta odnosno od toga da li žena želi da leči sterilitet, menstrualne poremećaje ili dijabetes. Najvažnije aktivnosti koje je potrebno preduzeti po ovom pitanju su zdrava ishrana, kontrola težine, redovno vežbanje i redovno savetovanje sa ginekologom i endokrinologom.

Kod lečenja steriliteta na početku je najvažnije regulisati telesnu masu jer to utiče na obnavljanje reproduktivne funkcije tj. ovulacije, uz kontrolisano uzimanje lekova koji podstiču ovulaciju. Kada se postigne ovulacija, a zatim i trudnoća, za trudnicu je najvažnije da bude pod strogim nadzorom lekara, da se pravilno hrani, da prestane sa konzumiranjem cigareta i alkohola i da smanji izlaganje stresnim situacijama.

Najčešći lekovi koji se uzimaju tokom terapije su kontraceptivne pilule za lečenje akni i maljavosti, lek za dijabetes i lekovi za plodnost. Osim terapije koju propisuju lekari i vi sami možete da se poslužite prirodnim preparatima kao što su čaj od koprive ili kadulje (za plodnost), čaj od matičnjaka ili lavande (protiv stresa), biljne kapi od nevena ili koprive (za regulaciju hormona i povećanje plodnosti), integralne žitarice, cimet (stavite cimet u prahu na žvakaću gumu ili namažite desni) i slično.

biomiomBiomiom čaj je provereno dobar i potvrđen čaj za ženske probleme, koji je dao izvanredne rezultate u praksi.

Biljka konopljika, koja se nalazi u obliku biljnih kapi FLORAVITEX kapi za regulisanje hormonske ravnoteže, izvanredno stabilizuje lučenje hormona. Takođe, jedan od načina lečenja je dejstvom biljaka koje imaju izrazito antiinflamatorno dejstvo kao što je mešavina Biomiom čaja, a isto tako dobro delovanje na smanjivanje i resorpciju mioma pokazala je i biljka Virak, koja bi trebalo da se upotrebljava u obliku biljnih kapi od Virka zajedno sa čajem Biomiom, čaj za miome na materici i ciste. Veliki miomi koji prouzrokuju izražene simptome i komplikacije leče se hirurški ili odstranjivanjem materice.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.