Simptomi hormonskog disbalansa

Simptomi hormonskog disbalansa

Simptomi hormonskog disbalansa

Loša krvna slika, povećane ili smanjene vrednosti pojedinih hormona u krvi, kao i vaše generalno zdravstveno stanje – uvidom u ove parametre može se postaviti finalna dijagnoza disbalansa hormona. Izolovani faktori malo šta govore o zdravlju, a često upućuju i na druge zdravstvene probleme.

Česte glavobolje

Konstantne glavobolje mogu biti znak niskog nivoa estrogena. Estrogen kontroliše sve metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini. Problemi sa koncentracijom estrogena često dovode do glavobolja i lošeg raspoloženja.

Promene na grudima

Nagli pad nivoa estrogena kod žena utiče na elastičnost kože, što dovodi do promena u obliku, veličini i čvrstini dojki. Promene u grudima uočljive su i u periodu menopauze.

Zaboravni ste

Često zaboravljate gde ste nešto ostavili? Ili se ne setite da isključite ringlu, peglu, zavrnete slavinu? Zaboravljate važne datume? To može biti znak smanjenog lučenja estrogena i kortizola. Manjak kortizola utiče negativno na kratkoročno pamćenje, dok nizak nivo estrogena slabi sposobnost čoveka da se fokusira.

Nagle promene u težini

Jednostavno je – ukoliko smršate ili se ugojite bez konkretnog razloga (dijeta, trening) proverite hormonalni status. Tiroidni hormoni utiču na metabolizam, dok testosteron, estrogen i kortizol utiču na pojačano skladištenje masti na stomaku.

Često ne možete da zaspite uveče

Nizak nivo progesterona može vas “držati budnima” noću. Progesteron opušta um i telo, a u nedostatku ovog značajnog hormona dolazi do insomnije.

Pojava akni

Iznenadna pojava akni može upućivati na hormonski disbalans. Nizak nivo androgenih hormona dovodi do pojave akni.

Pojačano znojenje

Pojačano znojenje u situacijama kada to ne bi trebalo da se dešava (kada su napolju niže temperature i prijatniji vazduh) i povišena telesna temperatura upućuju na hormonski disbalans. Ovo se najčešće javlja tokom menopauze.

Konstantan umor

Ukoliko ste često umorni tokom dana (čak i nakon kvalitetnog sna i perioda odmora) to može biti znak problema sa hormonima tiroidne žlezde.

Stomačni problemi

Visok nivo estrogena može dovesti do problema u radu sistema organa za varenje. Ovaj hormon utiče na bakterijsku mikrofloru u crevima.

Gubitak kose

Pojačano opadanje kose može biti prouzrokovano disbalansom rada tiroidne žlezde, fluktuacijama u nivou insulina ili testosterona.

Floravitex biljne kapi za žene su prirodni biljni preparat koji deluje na:

  • hormonski disbalans
  • neredovne i bolne cikluse
  • bol i nadutost u dojkama
  • povišen prolaktin
  • regulisanje nivoa progesterona
  • endometriozu
  • policistične jajnike
  • sterilitet
  • akne, bubuljice, maljavost
  • tegobe u menopauzi

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.