Giht

Glavni uzrok gihta je povećana količina mokraćne kiseline u krvotoku (hiperurikemija). Mokraćna kiselina nastaje u telu razlaganjem purina – hemijskih čestica koje se nalaze u velikim količinama u nekim od sledećih namirnica: meso, proizvodi od živine kao i kod mnogih vrsta riba.

Uglavnom, mokraćna kiselina se razlaže u krvi i biva izbačena iz tela zahvaljujući radu bubrega, u vidu urina. Međutim, ako previše mokraćne kiseline nastane u telu, a nedovoljno bude iz njega izbačeno, dolazi do pojave šiljastih kristala koji uzrokuju bol i upalu zglobova i okolnih tkiva.

Asimptomatska hiperurikemija

Postoji šansa da neka osoba ima povišenu količinu urinske kiseline u krvi, ali bez pojave spoljašnjih simptoma gihta. Tokom ovog stadijuma, nije još uvek potrebno započeti sa terapijom, mada kristali mokraćne kiseline i tada čine manju štetu tkivu time što se polako nagomilavaju. Ljudi sa asimptomatskom hiperurikemijom će uglavnom dobiti uputstva kako da umanje ili spreče gomilanje kristala, kroz promene u načinu života i, pre svega, ishrane.

Akutni stadijum

Ovaj stadijum se javlja kada nagomilani urinski kristali izazovu upalu i intenzivnu bolu zahvaćenom predelu. Najčešće se dešava iznenada i ova promena se naziva napad gihta i uglavnom će se smiriti za 3 do 10 dana. Napadi mogu biti izazvani stresom, preteranom količinom alkohola ili određenih droga, ali isto tako i zbog hladnog vremena. Sve su ovo spoljašnji faktori koji utiču da se javi upala na mestu gde su se već nagomilali kristali mokraćne kiseline.

Stadijum mirovanja

Ovo je period između prvog i drugog napada gihta, odnosno između svakog prethodnog i sledećeg napada. Sledeći se može desiti mesecima, pa i godinama nakon prethodnog. Ako se ne primenjuje terapije i ne vodi računa o načinu života, svaki naredni napad će po pravilu trajati duže i biti bolniji. Tokom stadijuma mirovanja, nastavlja se nagomilavanje urniskih kristala na zglobovima.

Hronična faza

Ovo je poslednja i najteža faza gihta. Ako dođe do ovog stadijuma, vrlo je verovatno da je došlo do trajne štete na zglobovima i na nekim organima, kao što su bubrezi. Čovek može bolovati od hroničnog artritisa i mogu mu se javiti tofusi, izsrasline od kristala mokraćne kiseline i na drugim mestima koje giht inače ne napada. Potrebno je mnogo vremena da se giht razvije do ove hronične faze koja obiluje tofusima, otprilike desetak godina bez lečenja. Veoma je mala verovatnoća da se javi ovaj stadijum gihta kod nekog ko poštuje preporučeni tretman.

Pseudogiht

Jedno stanje koje je veoma slično gihtu je pseudogiht. Simptomi pseudogihta su veoma slični simptomima gihta. Najveća razlika je to što se kod pseudogihta nagomilavaju kristali kalcijum fosfata na zglobovima, umesto urinskih kristala. Pseudogiht zahteva drugačiji tretman od gihta.

Biljne kapi Floramigresan

Prirodne biljne kapi pomažu kod:

  • MIGRENE
  • BOLOVA
  • POMAŽE KOD ARTRITISA, ARTROZE
  • GIHTA I DRUGIH REUMATSKIH OBOLJENJA ARTRITISA
  • MENSTRUALNIH BOLOVA

Floramigresan biljne kapi na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium L.) se preporučuju kao pomoćna terapija u profilaksi migrene. Redovna upotreba biljnih kapi Floramigresan dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava (jačine i dužine napada, muke, povraćanja).

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.