Do nadutosti dolazi usled nakupljanja gasova u stomaku ili stolice koja se nakuplja u debelom crevu. Otkriti osnovni uzrok nakupljanja gasova ili stolice je ključno za suzbijanje nadutosti, a nekoliko je razloga zbog kojih se to može događati.
Prebrzo jedete
Zalogaj treba prožvakati 10 do 20 puta pre nego što ga progutate, ali ljudi su često u žurbi, pa hranu gutaju nesažvakanu. Ovde se javlja i drugi problem. Osobe koje nemaju zube takođe hranu gutaju nesažvakanu, a poznato je da proces varenja hrane započinje u usnoj duplji, žvakanjem hrane.
Žvakanje razgrađuje hranu na manje komade, a pljuvačka pomaže u njenoj razgradnji. Kad zalogaj dovoljno prožvačete, hrana stiže u želudac “razbijena” na manje komade, dok su ugljeni hidrati tada već delimično svareni.
Odvojite vreme i uživajte u obroku. Odmarajte između zalogaja i sedite uspravno.
Ne pijete dovoljno vode
Znamo da je važno unositi dovoljno vode, a njen nedostatak se ponekad povezuje s nadutošću. Zbog nedovoljno tečnosti stolica može da ima poteškoća s prolaženjem kroz probavni trakt, pa se u njemu nakuplja.
Ključno je ostati hidriran, ali izbegavajte gazirana pića. Mnoga od njih sadrže šećere ili veštačke zaslađivače, a zbog toga može da dođe do nadutosti. Pijte više vode i biljnih čajeva, a dobro je i uključiti supe i zdrave napitke u ishranu.
Jedete mnogo namirnica biljnog porekla
Biljna ishrana postala je hit s razlogom. Ima brojne prednosti, ali kod nekih ljudi može da prouzrokuje nadutost.
Iako su dobrobiti jedenja manje mesa, a više povrća dokumentovana, pojačan unos biljaka značajno povećava količinu vlakana koju jedete. Rezultat toga može da bude nadutost.
Pod stresom ste
Kad ste pod stresom, varenje se usporava.
To je odgovor tela na stres. Varenje se usporava, hrana ne prolazi kroz creva efikasno koliko bi trebala, pa se nakuplja, proizvodi gasove i štetne bakterije koje prouzrokuju nadutost.
Rešenje je praktikovati tehnike opuštanja, kretati se, baviti se fizičkom aktivnošću u dovoljnoj meri, ali i dovoljno spavati.
Netolerancija na određenu hranu
Alergije na hranu moguće je utvrditi određenim analizama, ali ako ste naduti, verovatnije je da je reč o netoleranciji.
Reakcije na netoleranciju poput gasova, nadutosti i probavnih smetnji se javljaju ako hrana nije pravilno svarena.
To se događa zbog odsustva određenog enzima potrebnog za razgradnju hrane. Na primer, netolerancija na mleko i mlečnu hranu mogla bi da bude posledica nedostatka enzima laktaze potrebnog za razgradnju i probavu mlečnog šećera, laktoze.
Naš čuveni čaj za upalu želuca ili gastritis – BIOGASTRITIS ČAJ – baziran je na potpuno prirodnoj biljnoj mešavini i zapravo uključuje sledeće biljke: slatki koren, kamilicu, virak, kantarion, hajdučku travu, podubicu.
Dokazano je da ovaj 100% prirodan biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice – čime sprečavate nedostatak vitamina B12.
BIOGASTRITIS ČAJ takođe deluje i protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu. Ukoliko budete redovno koristili ovaj čaj za gastritis, sigurno ćete primetiti poboljšanje simptoma gastritisa.
Za najbolje rezultate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – 100% prirodan preparat namenjen lečenju gastritisa i drugih želudačnih tegoba. Ovaj preparat nema neželjenih efekata i možete da ga koristite uz terapiju koju vam je inače propisao lekar.
Proherb biljne kapi predstavljaju prirodan biljni laksativ koji blagotvorno deluje na creva i normalizuju peristaltiku creva.
Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.
Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.