Kronova bolest i ulcerozni kolitis

Kronova bolest i ulcerozni kolitis

Kronova bolest i ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis predstavlja najčešće dijagnostikovan tip kolitisa, uzrokovan prenaglašenom reakcijom imunog sistema na prisustvo bakterija i drugih supstanci u digestivnom traktu.

Simptomi

  • Abdominalni bol i grčevi
  • Nadutost
  • Gubitak težine
  • Dijareja (moguće prisustvo krvi)
  • Krv u stolici
  • Drhtavica i temperatura
  • Povraćanje

Ishrana

Ljudi oboleli od Kronove bolesti su često pothranjeni jer infmlamacija delova creva može dovesti do malapsorpcije hranjivih materija. Ishrana sa malo vlakana može da smanji pokretljivost creva i time pomogne u kontroli dijareje. Smanjenim unosom mlečnih proizvoda, kao i hrane koja uzrokuje nadimanje (pasulj, kupus, brokoli…) simptomi bolesti se poboljšavaju. Ukoliko niste sigurni da li imate zdrave prehrambene navike posavetujte se sa nutricionistom ili dobrim fitnes trenerom.

U terapiji su veoma značajni odmor, mirovanje, pravilna ishrana i pravilan način pripreme hrane. Pravilna ishrana podrazumeva češće i manje obroke u toku dana – doručak, ručak, večeru i dve užine. Preporučuje se kuvanje, dinstanje i grilovanje hrane, a ne preporučuju se prženje, pohovanje, jela sa zaprškom, začinjena, ljuta i presoljena jela. Potrebno je izbegavati sirovo voće i povrće, kao i mlečne proizvode.

Obrok ne sme da bude preobiman i konzumiran na brzinu. Hranu je potrebno dobro sažvakati jer sam proces varenja započinje u ustima. Najvažniji savet je da imate hranljivu i uravnoteženu ishranu, a ona podrazumeva unos dovoljne količine belančevina, kao i složenih ugljenih hidrata, kako biste održali težinu i snagu. Veoma je važno i da se svakodnevno unosi dovoljno tečnosti, minimum dva litra na dan, da bi se sprečila dehidriranost.

Kontrola stresa

Stres može povećati učestalost i ozbiljnost perioda pogoršanja bolesti. Smanjenje stresa može pomoći u ublaženju simptoma. Kronova bolest može biti veliki izazov sa kojim se oboleli susreće tokom celog života. Pridržavanje plana lečenja i saveta lekara, kao i držanje dijete umnogome povećava kvalitet života obolelih.

FIZIČKA AKTIVNOST

Vežbanje zauzima veoma značajno mesto u lečenju ulceroznog kolitisa. Dokazano je da osobe sa inflamatornim bolestima creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest) imaju smanjenu gustinu kostiju, a oko 25 posto osoba razvije zapaljenje zglobova –artritis.

Savetuju se sledeći vidovi vežbanja: ples, plivanje, brzo hodanje. U početku je potrebno izvoditi manje zahtevne vežbe, na primer lagane šetnje dva do tri puta nedeljno, pa ih postepeno povećavati. O intenzitetu i učestalosti treninga obavezno se treba konsultovati sa lekarom.

GASTOCOLON BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji deluje na hroničan proliv i retku stolicu, ali i na brojne druge tegobe: nervozna creva i nervozan stomak, iritabilni kolon, gasovi i grčevi u stomaku, naduven stomak, mukozni kolitis i upale creva, ulcerozni kolitis, usporen rad creva, Kronova bolest.

GASTOCOLON BILJNE KAPI deluju blago umirujuće, opuštaju i smanjuju napetost u crevima, normalizuju crevnu floru i pomažu u regulisanju probave i regeneraciji crevne sluzokože.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.