Ishrana kod Kronove bolesti

Ishrana kod Kronove bolesti

Ishrana kod Kronove bolesti

Kronova bolest i ulcerozni colitis postaju sve češće dijagnostikovane bolesti, koja su za sada prilično misteriozne. Oba oboljenja su hronične prirode i mogu u velikoj meri ugroziti život pacijenta. Ova oboljenja mogu dovesti do dehidratacije organizma, bolnih grčeva, krvarenja debelog creva, visokih temepratura, sekundarnih infekcija, bolova u zglobovima, stvaranja hroničnog osećaja zamora organizma…

Simptomi Kronove bolesti

 • dijareja
 • grčevi u stomaku
 • krv u stolici
 • groznica
 • umor
 • gubitak apetita i težine
 • osećaj kao da vaša creva nisu prazna posle pražnjenja creva
 • osećaj čestih potreba za pokretanjem creva
 • ponekad je moguće da ove simptome zamenite za simptome nekog drugog zdravstvenog stanja,
  kao što su trovanje hranom, uznemiren želudac ili alergija.

Određene namirnice i navike u ishrani znatno mogu da pogoršaju simptome ovog oboljenja, simptome koji su i sami dovoljno neprijatni i bolni, zato evo par saveta kako simptome primiriti i omogućiti normalno funkcionisanje organizma.

Jedite u manjim količinama a često. Porcije moraju biti strogo kontrolisane, pronađite dozu hrane koja neće stvarati iritaciju i zaustavljati varenje. Mali i česti obroci su odličan način da naučite da kontrolišete svoje stanje, iako to mogu biti samo tri obroka u toku dana, ako tako želite, ali između njih pojedite neku zdravu užinu. Ovo obezbeđuje regulaciju količine sadržaja u crevima ali i kontrolu osećaj gladi.

Nadoknadite vitamine. Osobe obolele od zapaljenskog oboljenja creva, htele ili ne, gube određene vitamine jer ih organizam ne resorbuje iz hrane u dovoljnoj meri. Ovaj problem ćete rešiti upotrebom vitaminskih suplemenata, kompleksa B vitamina posebno vitamina B12, vitamina D i kalcijuma.

Budite oprezni sa masnom hranom. Masna hrana je stimulans za izbacivanje fecesa, tako da svi koji imaju Kronovu bolest treba da izbegavaju masnu hranu, prženu u ulju ili masti ali i proizvode poput majoneze i punomasnog krem sira.

Ne preterujte sa vlaknastom hranom. Iako lekari širom sveta preporučuju konzumiranje hrane koja sadrži dosta dijetetskih vlakana ovo svakako nije savet za obolele od zapaljenskog obljenja creva. Zapravo, dijeta sa smanjenom količinom vlakana Vam može pomoći tako što će umanjiti grčeve i dijareju, smanjiće količinu sadržaja u crevima i učestalost stolice. Čak i voće i povrće treba pre jela termički obraditi, otkloniti kožicu, semenke ili membrane koje su pune vlakana.

Oprezno sa mlečnim proizvodima. Dobar deo obolelih imaju i intoleranciju na laktozu, pa bi tako svaki unos mleka i mlečnih proizvoda mogao uzrokovati pojačavanje simptoma oboljenja. Ovo svakako ne znači da potpuno treba izbegavati mlečne proizvode ali je preporučljivo pronaći dnevnu dozu koja neće dovesti do neželjenog dejstva.

Unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Unos vode je bitan za svakoga, a posebno u slučaju oboljenja koja izazivaju stalne dijareje i gubitak tečnosti. Svakako da nije svaka vrsta tečnosti preporučena obolelima od zapaljenskog oboljenja creva, poput kafe, gaziranih ili slatkih pića ali voda je uvek pravi izbor. U vodu možete dodavati ceđeni sok nekog voća, bez dodatka šećera ili popiti neki od komercijalnih napitaka koji nadoknađuju elektrolite i rehidriraju organizam.

Nemojte potpuno izbaciti proteine iz ishrane. Veliki broj obolelih od ovog oboljenja potpuno prestane da unosi meso, pasulj, sir, to nije rešenje, jer ćete bez proteina postepeno gubiti mišićnu masu. Proteine možete unositi preko mesa, ribe, tofu sira, jaja, ako ih naravno dobro podnosite.

I na kraju, jedite potpuno normalno i bez nervoze kada se Kronova bolest primiri i kada nestanu svi simptomi oboljenja. Naravno da nije lako odjednom se vratiti na normalnu ishranu, ali kada nestanu simptomi i kada Vam Kronova bolest to dozvoli, svakako iskoristite luksuz da jedete hranu koju inače ne jedete.

Prirodni lek za hronične upalne procese u crevima

Gastocolon biljne kapi su prirodni biljni preparat koji je stvoren sa ciljem da pomogne svim pacijentima koji boluju od sindroma nervoznih creva, Kronove bolesti i hroničnog kolitisa.

Gastocolon tinktura za nervozna creva deluje blago umirujuće, opušta i smanjuje napetost u crevima, normalizuje crevnu floru i pomaže u regulisanju probave i regeneraciji sluznice creva. S obzirom da su nervozna creva najčešće posledica stresa, nervoze, nepravilne ishrane i colitisa ovo višestruko delovanje Gastocolon biljnih kapi garantuje da će tegobe posle redovne upotrebe biljnih kapi nestati. Gastocolon tinktura za nervozna creva i kolitis najbolje rezultate daje uz dijetalnu ishranu i izbegavanje namirnica koje izazivaju simptome bolesti.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.