Smanjena funkcija štitnjače

Smanjena funkcija štitnjače

Smanjena funkcija štitnjače

Štitasta žlezda, tireoidna žlezda ili kako je u narodu poznata štitna žlezda je žlezda lokalizovana u prednjem delu vrata ispred traheje. Njen oblik se često poredi sa leptirom raširenih krila. Osnovna funkcija žlezde je proizvodnja hormona koji regulišu metabolizam organizma. Hormoni koje žlezda proizvodi su trijodtironin T3 i tetrajodtironin T4 ili tiroksin.

Smanjena funkcija štitnjače

Čest uzrok smanjene funkcije štitne žlezde je tiroiditis – zapaljenski proces štitne žlezde, a najčešći ovakav poremećaj je Hashimotovo oboljenje. Kod ovog oboljenja imuni sistem osobe napada ćelije štitne žlezde i uništava ih. Hipofiza, da bi uticala na štitnu žlezdu da stvara više tiroidnih hormona, luči više TSH, a povećanje rada dovodi do uvećanja štitne žlezde. Do hipotiroidizma, ređe, može doći i ako se ne unosi dovoljna količina joda ishranom.

Simptomi smanjene funkcije štitne žlezde razvijaju se sporo, a najčešći su slabost i umor, dobijanje na telesnoj masi, smanjenje apetita, promene menstrualnog ciklusa, gubitak seksualne želje, osećaj hladnoće, zatvor, bol u mišićima, naduvenost kapaka, lomljivost noktiju, opadanje kose.

Da bi ustanovio da li je smanjena funkcija štitne žlezde, endokrinolog traži određene laboratorijske pretrage, povremeno i ultrazvuk štitne žlezde.

Lečenje prirodnim sastojcima

U tretmanu sa promenjenom funkcijom štitaste žlezde, postoji veliki broj i prirodnih sastojaka koji su vrlo efikasni, u nekim slučajevima i apsolutno dovoljni za eliminaciju stanja. U pitanju su sledeći tretmani:

Jod, selen i cink

Najveći broj slučajeva hipotireoidizma se javlja upravo zbog nedostatka joda u ishrani, koji je neophodan za sintezu hormona štitaste žlezde. Jod se nalazi u morskoj hrani, algama, tuni i čak u sirovim mlečnim proizvodima. Ili korišćenje suplemenata joda, što doprinosi istom efektu ali je neophodno biti mnogo pažljiviji i redovno vršiti kontrole. Selen pomaže u održavanju ravnoteže u koncentraciji T4 hormona. Namirnice bogate selenom su spanać, žutorepa tuna, brazilski orah, sardine u konzervi, ćuretina. Cink i vitamini B kompleksa (pogotovo B12 vitamin) su neophodni za normalno funkcionisanje ove žlezde. Najbolji izvor jesu namirnice životinjskog porekla govedina, ćuretina, jaja i povrće grašak, špargla, seme susama, pistaći, pečurke, kakao.

Stres i odmor

Ukoliko se telo nalazi pod velikom količinom stresa, fizičkog ili emocionalnog, usled previše posla, anksioznosti, nedovoljno sna, stresnih situacija u poslovnom ili privatnom životu, ono luči tzv. hormone stresa, kao što su adrenalin i kortizol, koji ostaju povišeni u krvi duži vremenski period, koliko je i trajanje samog stresa. Ovi stresni hormoni imaju negativne uticaje na telo u sklopu reakcije „bori se ili beži“, jer služe da pomognu telu da prebrodi takve situacije, stoga imaju negativne uticaje na adrenalne žlezde ili štitastu žlezdu. Ovo je razlog zašto pacijenti koji imaju porblema sa štitastom žlezdom, često imaju simptome i smanjenog libida, probleme sa plodnošću i promene raspoloženja. Stoga, sa stresom se treba na odgovarajući način izboriti, šetnja, meditacija,masaže, muzika, joga i dovoljno sna (8-9h) su sve načini za redukciju količine stresa, kombinacije više metoda je svakako još bolji izbor.

Smanjiti toksičnost tela

Smanjiti količinu lekova koju konzumirate na dnevnoj bazi. Da li su u pitanju pilule za kontracepciju, različiti analgetici ili hormonalni suplementi. U svakoj mogućoj prilici treba težiti za prirodnim načinom solucije određenog problema.

Probiotici

Probiotici potpomažu pravilan rad štitaste žledzde i imunog sistema.

Tirox biljne kapi

Tirox biljne kapi za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje bolesti poremećaja rada štitne žlezde:

  • za benignu eutiroidnu gušavost kod pacijenata s normalnom funkcijom štitne žlezde,
  • za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije,
  • kod smanjenog lučenja hormona,
  • za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom štitne žlezde,
  • za uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače i
  • kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.