Hijatus Hernija – Uzroci i lečenje

Hijatus Hernija - Uzroci i lečenje

Hijatus Hernija – Uzroci i lečenje

Hiatus hernija nastaje usled podizanja teškog tereta, pri porođaju, napinjanju ili kijanju, obedovanju u ležećem položaju i za niskim stolom, gutanju hrane bez žvakanja, kod tvrde stolice i naprezanja pri defekaciji, posle povraćanja, udarca u stomak, pada, stresa

Vrste želudačne kile

Klizajuća hijatus hernija. Stanje u kome deo želuca povremeno sklizne u otvor na dijafragmi. Ovo stanje nije stalno, već se tegobe smenjuju neprestano sa poboljšanjem i pogoršanjem.

Klasična hijatus hernija – želudačna kila, gde deo želuca ostaje stalno zaglavljen u dijafragmi.

Simptomi su u oba stanja ista, s tim što kod klizajuće kile se smenjuju.

Dijafragma je snažan mišić koji učestvuje u disanju. Pokretanje dijafragme omogućava kretanje donjeg dela grudnog koša. Bez pokretanja dijafragme nema dubokog disanja, da bi smo udahnuli punim plućima neophodno je pomerati dijafragmu. Disanje “stomakom“ je zapravo disanje dijafragmom. To je fini glatki mišić koji odvaja grudnu duplju od trbušne. Na sebi ima tri prirodna otvora, za veliku šuplju venu, za aortu i jednjak. Kako je dijafragma mišić za disanje i kada se zaglavi deo želuca u njen otvor, osoba se žali na nemogućnost udisaja punim plućima.

SIMPTOMI HIJATUS HERNIJE – ŽELUDAČNE KILE

 • Kratak dah, osećaj nemogućnosti udisaja punim plućima
 • bol u leđima u visini ispod, između i iznad lopatica čije se zatezanje širi u rame pa čak i niz ruku
 • bol u grudima kao angina pektoris (srčani napad) koji probija u lopaticu
 • bol ispod rebara, najčešće ispod levog, koji se širi u leđa
 • tahikardije i aritmije koje se pogoršavaju u ležećem položaju i pri savijanju
 • povišen pritisak posle unosa hrane.
 • osećaj težine u želucu posle jela
 • napad panike usled straha da nije srčani napad
 • omaglice i opšta slabost i iscrpljenost
 • nadutost i gasovi
 • kiselina (gorušica)
 • peckanje i žarenje u želucu i grudima
 • osećaj knedle u grlu
 • napetost i osećaj težine na ramenima

Podignut želudac

Podignut želudac danas imaju i mladi i stari. Simptomi su isti i mogu otežati i onemogućiti normalno funkcionisanje čoveka, kao i u slučaju hijatus hernije-želudačne kile. Uzrok je pritisak u trbušnoj duplji koji je nastao usled podizanja tereta, pregibanja, čestog i snažnog kašlja, gojaznosti, stresa…

Simptomi: bol u grudima kao kod infarkta, krvarenje desni, loš zadah, loše varenje,prevelik apetit, podrigivanje, mučnina, štucanje, povraćanje, gorušica, ubrzan puls i povišen krvni pritisak.

Spušten želudac

Čvrst trbušni zid drži sve organe na normalnom mestu. Kad on oslabi i rastegne se, organi gube ležište polako se spuštaju. Najčešće se spušta želudac, kao najveći trbušni organ, koji obično bude i proširen. Osim trudnoće, postoje i dugi uzroci kao što su prejedanje, mršavost, loše varenje, neuredna i tvrda stolica i dr.

Simptomi: osećaj ispunjenosti i težine, teško i sporo varenje, podrigivanje, pospanost, bolovi u ramenima, nervoza, nesanica, zatvor, hemoroidi, pritisak u vratu i grlu…

BIOGASTRITIS ČAJ pomaže kod bola i pečenja želuca kod GERB-a i smanjuje gorušicu.

BIOGASTRITIS ČAJ i BIOGASTRITIS KAPI za višak želudačne kiseline brzo postižu željene rezultate čak i nakon samo 7 dana korišćenja. Simptomi i tegobe povezani sa refluksom kiseline su značajno manji, a u mnogim slučajevima i potpuno nestaju.

Ove potpuno prirodne preparate možete da koristite bez bojazni od neželjenih reakcija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.