Zašto je propolis zdrav

Zašto je propolis zdrav

Zašto je propolis zdrav

Upotreba propolisa sa sobom ne vuče neželjene efekte, tako da je kod 99 % osoba bezbedan za korišćenje. Izuzetak su osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, te kod njih propolis može izazvati blažu alergiju.

Propolis je materija koja je bogata brojnim zdravim supstancama – amino kiselinama, vitaminima i mineralima. Tu su i moćni flavonoidi koji imaju jako antioksidantno dejstvo te su odlični u borbi protiv slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje imunog sistema. Pored toga što jača imunitet i osposobljava organizam za borbu protiv virusa i bakterija, propolis je bogat materijama koje zaustavljaju krvarenje, te se koristi u lečenju otvorenih rana i opekotina, kao i lečenju čireva na koži.

Propolis se idealan i u lečenju herpesa na genitalijama, herpesa na usni kao i bradavicama oko usana.

Propolis kapi kao lek

Propolis ostvaruje mnoga blagotvorna dejstva na organizam:

  • antibakterijsko
  • antivirusno
  • anestetičko
  • antizapaljensko
  • hipotenzivno
  • fungicidno

Kao lek, koristi se u vidu alkoholnog ekstrakta (vosak) i kapi. Lekovitost propolisa se ogleda u količini smole koja se nalazi u propolisu, odnosno, kvalitetniji propolis ima smolu planinskog i seoskog drveća, koje nije izloženo ugljen dioksidu i otpadnim materijama. Koristi se i u vidu spreja, masti, gela, ali i za inhalaciju.

Propolis kapi za decu

Propolis je idealan lek za decu jer nije jak, a kod dece ispoljava brz efekat! Takođe, obezbeđuje jajko značajne minerale i vitamine za pravilan razvoj deteta, pogotovo kod dece sa prirodno oslabljenim imunim sistemom.

Ukoliko je dete mlađe od 3 godine, propolis kapi se nakapaju u čaj ili mleko i daju pre doručka, ručka i večere, odnosno, 3 puta dnevno. U svakoj sledećoj navršenoj godini, povećavajte dozu, odnosno, broj kapi za 2. Maksimalna dnevna doza propolisa za dete mlađe od 3 godine jeste 15 kapi.

Ukoliko je dete starije od 3 godine, propolis se može davati u dozama kao i za odrasle. Ne zaboravite da propolis kapi imaju jak miris i ukus tako da detetu slobodno možete sipati propolis kapi u čaj ili mleko koje je prethodno zaslađeno. Pre samog davanja propolisa deci, potrebno je utvrditi da li dete ima alergijske reakcije na pčelinje proizvode – ukoliko ima, onda je propolis zabranjen toj deci.

Propolis kapi – upotreba u trudnoći

Propolis možete bez brige koristiti i u trudnoći! Propolis je prirodni lek koji kod osoba koje nemaju alergiju na pčelinje proizvode ne stvara nikakve neželjene efekte. Naprotiv, potrebno je lečiti bakterijske i virusne infekcije kako imuni sistem trudnice ne bi još više pao. Trudnicama se savetuje inhalacija rastvorom propolisa kao i 3 puta dnevno konzumiranje kockice šećera sa 5 kapi propolisa.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.