Babin zub – biljka koja pomaže muškarcima

Babin zub - biljka koja pomaže muškarcima

Babin zub – biljka koja pomaže muškarcima

Biljka babin zub (lat. Tribulus terrestris) svoj naziv duguje tome što ima ekstremno oštro trnje koje raste iz semena. Latinska reč “tribulus” u prevodu znači ”vrhunsko oružje”. Tribulus terrestris je korišćen kao oružje južnoafričkih plemena. Bodljikava semena su sakupljana, zatim uronjena u otrov i postavljena u zemlju, čekajući na suparnička plemena.

Zaista, možemo reći da je biljka babin zub vrhunsko oružje protiv muških problema, uključujući erektilnu disfunkciju, probleme sa libidom i neplodnost.

Opis biljke: Jednogodišnja samonikla biljka babin zub cveta sa malim žutim cvetovima koji sadrže 5 latica. Raste sa više stabljika koja izlaze iz jedne krune. Ima listove u obliku pera, napravljene od dva reda listića, koje su raspoređeni suprotno jedni drugima duž stabljika. Pripada porodici dvoliskovaca (Zygophillaceae).

Plod se pojavljuje nedelju dana nakon cvetanja; semena su čvrsta i kruta i imaju dve oštre bodlje dužine 10 mm.

Stanište: Tribulus terrestris se može naći u umerenim i tropskim podnebljima u Evropi, Americi, Africi, Australiji i južnoj Aziji. Dobro se razvija na divljim i nenaseljenim mestima i uspeva na vlažnom peščanom tlu na punoj sunčevoj svetlosti. Smatra se dobrom krmnom biljkom za pčele.

Korišćeni delovi biljke: plodovi se koriste u biljnoj medicini, prikupljaju se kada su zreli i osušeni za kasniju upotrebu u vidu dekokta.

Mladi izdanci i lišće se mogu kuvati i koristiti kao povrće.

Lekovita svojstva i aktivni sastojci

Veruje se da su glavni aktivni sastojci biljke babin zub kempferol, kempferol 3-glukozid, kempferol 3-rutinozid, tribulozin i harmin.

Takođe sadrži aktivna jedinjenja koja se nazivaju steroidni saponini koji se uglavnom nalaze u listovima biljke.

Čini se da Tribulus funkcioniše povećavajući nivo luteinizirajućeg hormona (LH). Ovaj hormon šalje signal da se započne proizvodnja testosterona i zbog toga je postao popularan biljni lek za povećanje libida i za prirodno poboljšanje plodnosti. Ova biljka deluje i kao afrodizijak.

Poslednjih godina je bilo mnogo studija koje su imale za cilj da potvrde zdravstvene prednosti biljke babin zub.

Popularnost tribulusa kao  biljnog leka za erektilnu disfunkciju može biti zbog njegove sposobnosti da opušta glatke mišiće i time omogućava veći protok krvi do genitalija.

Zbog tvrdnje da prirodno povećava nivo testosterona, biljka babin zub je postala veoma popularna za izgradnju telesne mase i kao lek za dobijanje težine kod muškaraca.

U Evropi, Kini i Indiji, herbalisti su pronašli određeni uspeh u korišćenju tribulusa kao prirodnog tretmana za snižavanje krvnog pritiska i za visok holesterol.

Takođe se tradicionalno koristi za nervne poremećaje, konstipaciju i stimulisanje centralnog nervnog sistema i za lečenje nekih vrsta glavobolja.

Tribulus terrestris pokazuje anti-mikrobiološke i anti-tumorske osobine. Konačno, pored aktivnih supstanci biljke koje izgleda da snižavaju holesterol, čini se da deluje kao antioksidant.

Neki istraživači takođe dobijaju pozitivne rezultate u korišćenju ovog biljnog leka za hipertenziju i lečenje dijabetesa, ali je potrebno više studija.

Doziranje i primena

Kao prah ili kapsule:

Uobičajena doza biljke babin zub je između 85 i 250 mg tri puta dnevno, sa obrokom ili prema preporuci proizvođača.

Kao čaj:

iseckajte, narendajte ili usitnite u prah 2 g tribulus čaja. Neka se krčka u posudi sa vodom 20 minuta. Procedite i dodajte zaslađivač po potrebi.

Kao ekstrakt:

Kao što je preporučio proizvođač.

BILJNE KAPI BABIN ZUB su 100% prirodan preparat koji dokazano pomaže kod erektilne disfunkcije, povećanja libida i muške neplodnosti.

BILJNE KAPI BABIN ZUB pomažu kod:

  • impotencije
  • spermatogeneze
  • kardiovaskularnih tegoba
  • zakrečenja krvnih sudove
  • povišenog holesterola
  • hemoroida.

Upotreba:

Rastvoriti 30 kapi u 2dl vode, tri puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristite ove biljne kapi minimum tri meseca bez prekida.

Neželjeni efekti

Osobe sa rakom dojke ili prostate ili drugim bolestima koje zavise od hormona ne bi trebalo da koriste biljku babin zub. Neželjeni efekti kao što su anksioznost, uznemirenost, nemir i teškoće spavanja mogu se javiti uz preveliko doziranje.

Reakcije fotosenzitivnosti mogu nastati usled supstance filoeritrin (fotosenzibilizirajući porfirin) koja se nalazi u biljci.

Biljka je kontraindikovana za ljude koji pate od upale želuca, čireva, ozbiljnog problema sa varenjem ili poremećaja jetre. Takođe može izazvati gastrointestinalni poremećaj.

Tribulus terrestris je izuzetno otrovan za ovce. Može izazvati nepovratni poremećaj u mozgu, što dovodi do slabije funkcije mišića i slabosti u stražnjim delovima tela, što može dovesti do smrti.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.