Kada se kaže visok holesterol uglavnom se misli na visok nivo lošeg LDL holesterola. Visok holesterol može biti nasledan, ali je često rezultat nezdravog načina života, zbog čega se može sprečiti i lečiti.
Kako da smanjite holesterol i trigliceride?
Potpuno je logično da se holesterol u organizmu najbolje kontroliše tako što se povećava dobar (HDL), a smanjuje loš (LDL) holesterol. Najbolji način za to je zdrav način života, pre svega, zdrava ishrana i fizička aktivnost uz prekid unosa otrova u organizam poput cigareta, alkohola, kafe…
Dokazano je da vežbanje povećava dobar holesterol, ali vežbanje koje povećava stopu otkucaja srca i zahteva ritmičke pokrete tela i duboko disanje, a to može biti trčanje, vožnja bicikla i drugi sportovi. Vežbanjem i znojenjem čovek se oslobađa štetnih i masnih materija iz tela, čime se smanjuje nivo holesterola u krvi.
Zdrava ishrana je ipak ključna za regulisanje masnoće u krvi na duži rok. Namirnice koje smanjuju loš a povećavaju dobar holesterol su, pre svih, beli luk i grejpfrut, a potom šargarepa, bademi, orasi, paprika, paradajz, limun, kivi, pasulj, maslinovo i laneno ulje… Uostalom, skoro sve namirnice biljnog porekla – voće, povrće i mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i semenje, povoljno utiču na holesterol i uopšte na zdravlje. One sadrže, između ostalog, biljne masti koje su sačinjene od takozvanih nezasićenih masnih kiseline koje su neophodne organizmu, a uopšte nemaju holesterol.
U nezasićene masne kiseline spadaju pojedine esencijalne masne kiseline koje organizam, za razliku od ostalih, ne može sam da proizvede (grupa omega), i zato se moraju unositi putem zdrave hrane i biljnih ulja. Ove kiseline, kao sastav masti, osim što snižavaju holesterol, između ostalog, regulišu krvni pritisak, utiču na rad kardiovaskularnog sistema, poboljšavaju imuni sistem i deluju preventivno na zdravlje…
U biljnoj hrani su naročito važna i vlakna koja pomažu u snižavanju holesterola, tako što deluju vezivanjem holesterola i žučnih kiselina (koje luči jetra) u tankom crevu, sprečavajući time njegovu apsorpciju. Međutim, ako nedostaju vlakna, i žuč i holesterol se apsorbuju u krv povećavajući nivo holesterola u krvi. Žučne kiseline se proizvode u jetri od holesterola. Kao rezultat toga, što više žuči izgubite stolicom, a biljna vlakna pospešuju stolicu, to više holesterola telo mora da iskoristi kako bi načinilo nove žučne kiseline koje su neophodne za razlaganje masti. Dakle, biljna hrana bogata vlaknima i svim drugim sastojcima sprečava i leči holesterol i uopšte srčane bolesti.
FloraLip biljne kapi
FloraLip biljne kapi su prirodni biljni preparat koji pomaže kod:
- – masne jetre
- – povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi
- – dugotrajnog uzimanja lekova
- – ciroze jetre
- – otežanog varenja, nadutosti, opstipacije
- – aterosklerotičnih promena na zidovima krvnih sudova
- – čićenja jetre od toksina
- – boljeg lučenja žuči
- – insulinske rezistencije