Da biste ublažili bolove koje izaziva reumatoidni artritis, u ishranu možete da uključite namirnice koje su pokazale pozitivno dejstvo.
Đumbir
Ova biljka ima antiinflamatorna svojstva, a svojim delovanjem suzbija stvaranje leukotriena i sintezu prostaglandina, koji uzrokuju bol i upale. Zbog ovog efekta stručnjaci savetuju da se svež đumbir dodaje u jela od povrća, salate, napitke.
Majčina dušica
Moćno antioksidativno sredstvo i još jedan prirodni lek protiv upala je biljka od koje rado spravljamo čaj. Za olakšanje smetnji izazvanih reumatoidnim artritisom većina ljudi koji pate od ove bolesti koriste majčinu dušicu.
Sveža majčina dušica je odličan začin za jela od mesa, piletinu, pasulj, paradajz i specijalitete od jaja. Stručnjaci ipak, upozoravaju da ne preterujete, jer preterana upotreba ovog začina može biti propraćena i nuspojavama.
Crni biber
Ovo je jedan od najčešće korišćenih začina koji se koristi za poboljšanje ukusa svakodnevnih jela. Svoje moćno svojstvo duguje piperinu, aktivnom jedinjenju koje blagotvorno deluje na zdravlje. Deluje antioksidativno, antimikrobno, antiinflamatorno i pomaže rad digestivnog trakta.
Zeleni čaj
Sadrži polifenole supstance bogate antioksidansima, koje imaju moć da ublaže upalna stanja, zaštite zglobove i ojačaju imunitet.
Popijte svakog dana po jednu šolju ovog čaja.
Cimet
Ovaj aromatični začin je snažan antioksidant. Smatra se da štiti ćelije od napada slobodnih radikala i snažno reguliše i nivo šećera u krvi, holesterol, pa čak i da štiti kognitivne funkcije čoveka.
Beli luk
Može da pomogne kod savladavanja bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Beli luk može sprečiti razaranje hrskavice i uticati na intenzitet upale.
REUMAL Medveđa mast
Reumal Medveđa mast – Smanjuje tegobe kod bolova u leđima, ramenima, vratu, kolenima, skočnim i drugim zglobovima.
Odlične rezultate daje i u uklanjanju tegoba kod: reume, artritisa, išialgije, artroze, gihta kao i kod drugih oboljenja reumatskog porekla.