Postoje različiti načini da krvni pritisak bude pod kontrolom, od kojih je najvažniji usvajanje ishrane zdrave za srce.
Namirnice za visok pritisak
Jogurt i visok krvni pritisak
Redovna konzumacija probiotika iz jogurta, kao i iz fermentisanog i kiselog mleka i sira poboljšava zdravlje srca, a pored toga pruža i druge zdravstvene beneficije kao što su regulacija holesterola, smanjenje nivoa glukoze u krvi i insulinska rezistencija. Probiotici takođe pomažu u normalnom funkcionisanju hormonskog sistema koji reguliše krvni pritisak i nivo tečnosti u telu.
Banane sadrže mnogo kalijuma, minerala koji igra vitalnu ulogu u lečenju hipertenzije. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalijuma.
Pijenje soka od cvekle može kratkoročno i dugoročno smanjiti krvni pritisak. Istraživači su potvrdili da ispijanje soka od cvekle snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom koji su pili 250 mililitara, oko 1 šolje soka svaki dan tokom 4 nedelje.
Tamna čokolada – Ova slatka poslastica može smanjiti krvni pritisak. Birajte visokokvalitetnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa i konzumirajte jednu čokoladu svaki dan.
Dnevna porcija kivija može smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa blago povišenim nivoima. Kivi je takođe bogat vitaminom C, koji može značajno da poboljša krvni pritisak kod ljudi koji su konzumirali oko 500 mg vitamina svaki dan oko 8 nedelja.
Sto grama parenog brokolija zadovoljiće 6% dnevnih potreba za kalcijumom, 8% za magnezijumom i 14% za kalijumom. Bogat je i antioksidansima koji štite zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.
Ako vam je potrebno zdravo ulje za kuvanje ili preliv za salatu, koristite ekstra devičansko maslinovo ulje. Ova navika će vam omogućiti da snizite krvni pritisak.
Poznato je da limun za krvni pritisak deluje tako što čini krvne sudove mekšim i fleksibilnijim, čime se snižava krvni pritisak. Osim toga, limun ima visok nivo vitamina C, a vitamin C deluje kao antioksidans, sprečavajući delovanje slobodnih radikala i na taj način podržava zdravlje celog organizma.
Začini su izuzetno važni za visok krvni pritisak. Previše posoljene hrane podiže krvni pritisak, dok je neslana ili premalo posoljena hrana korisna za bolesti bubrega. Pogodno soljenje i začinjanje je prava umetnost za dijetalnog kuvara koju mora da savlada.
Cvekla sadrži dva ključna minerala za borbu protiv hipertenzije – magnezijum i kalijum – i bogata je nitratima, za koje je studija potvrdila da snažno utiče na snižavanje krvnog pritiska.
Cardioplant biljne kapi povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.
Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.