Hronični problemi sa žučnom kesom mogu izazvati veliku nelagodnost, uključujući gasove, mučninu i grčeve u stomaku. Najbolji pristup ovom problemu, ako je moguće, jeste sprečiti da se problem pojavi. Evo nekih dodataka koji mogu pomoći u tome.
Kamen u žuči prirodno lečenje
Faktori rizika za bolest žučne kese uključuju ishranu sa visokim sadržajem masti i holesterola. Bolesti jetre uzrokovane prekomernom upotrebom alkohola, hronična upala jetre ili žučne kese, alergije na određenu hranu, genetska predispozicija i parazitske infekcije.
Pošto je normalna funkcija jetre neophodna za normalnu funkciju žučne kese, čičak je značajan dodatak arsenalu biljnih lekova koji se koriste za ublažavanje poremećaja žučne kese. Pored toga, čičak može sprečiti kamen u žuči ili ih direktno lečiti povećanjem rastvorljivosti žuči koja se izlučuje iz žučne kese, omogućavajući joj da brže prođe kroz telo.
Nana – Ova lekovita biljka se vekovima koristila kao lek za probavne smetnje, uključujući i višak gasova, što je takođe jedan od simptoma kamena u žuči. Nana se sada koristi kao sastojak u raznim biljnim formulama dizajniranim da razbiju kamen u žuči.
Kurkuma — Ovaj začin, koji daje kariju prahu karakterističnu žutu boju, koristi se kao lek za kamen u žuči. Obično se kombinuje sa drugim lekovitim biljem, kao što su pelin i menta. Indijski narodni iscelitelji su vekovima znali za njegovu lekovitu vrednost i koristili su je, između ostalog, za konzerviranje hrane (ima antibakterijsku komponentu) i za lečenje gojaznosti.
Istraživači sada znaju da kurkuma ima efekte koji su korisni za jetru. Stimuliše protok žuči, što pomaže u razgradnji masti u ishrani, što zauzvrat štiti žučnu kesu i leči poremećaje u njenom funkcionisanju.
Maslačak – Ovaj korov je prirodni diuretik i pomaže u varenju, bogata je lecitinom i kalijumom, koji jačaju funkcionisanje jetre i žučne kese.
Crna rotkva – Pripremite sok od crne rotkve tako što ćete uzeti crnu rotkvicu i dobro je oprati. Ne gulite koru jer sadrži najveću koncentraciju supstanci koje rastvaraju kamenje. Rotkvicu sitno narendajte, a zatim sakupite sok koji curi iz mesa biljke. Sok se obavezno pije posle jela jer je veoma jak i začinjen. Nije dobro za stomak da pije sok pre jela. Pijte sok od crne rotkve u dozama od 2,5 decilitra tokom dana.
Biljne kapi Artičoka povoljno deluju na zdravlje jetre tako što pomažu na sledeće načine:
- smanjuje masnoću
- zastoja žuči
- stimuliše stvaranje i lučenje žuči
- štiti od oštećenja i toksina
- pomaže kod ciroze jetre
- sprečava rak jetre
- sprečava bolesti jetre uzrokovane preteranim uzimanjem alkohola