Ukoliko želite da regulišete krvni pritisak i da poboljšate svoje zdravlje uopšte od velike je važnosti promeniti navike u ishrani.
Kako regulisati pritisak prirodnim putem
Treba smanjiti unos soli, a povećati unos kalijuma. Previše natrijuma, koji se unosi kroz so u hrani, uzrokuje zadržavanje tečnosti, što na kraju opterećuje srce i cirkulaciju krvi kroz krvotok.
Povećan unos kalijuma ima blagotvorno dejstvo na organizam smanjenjem dejstva natrijuma i njegovim potpunim eliminisanjem iz organizma. Kalijuma ima mnogo u celeru, ribi, bananama, potočarki, paradajzu i nekim multimineralnim dodacima ishrani.
Đumbir
ĐUMBIR se koristi radi poboljšanja cirkulacije i kao preventivno sredstvo za hipertenziju. njegov koren u svežem obliku ili u prahu opušta zidove krvnih sudova i sprečava stvaranje oštećenja na tkivima od kojih su oni izgrađeni.
Osim što povoljno utiče na rad svih organa kardiovaskularnog sistema, đumbir deluje protivupalno, reguliše nivo glukoze i holesterola u krvi i stimuliše varenje.
Svako jutro popijte čašu mlake vode u koju ste dodali kafenu kašičicu đumbira u prahu.
Beli luk
BELI LUK sa svojim aktivnim sastojcima podstiče telo da proizvodi azotne okside i time širi krvne sudove i opušta mišiće. Ovako se spušta krvni pritisak i snižava nivo holesterola u krvotoku, a samim tim i sprečava razvoj opasnih kardiovaskularnih oboljenja.
U 200ml vode staviti 3 izgnječena čena blog luka. Neka sve ključa 5-6 minuta. Procediti tečnost kada se malo prohladi i dodati joj sok od pola limuna. Popiti svakog jutra pola sata pre obroka.
Cimet
CIMET takođe širi i opušta krvne sudove i vraća krvni pritisak u normalno stanje. Antioksidanti u njegovom sastavu i protivupalno delovanje održavaju čitav krvotok zdravim i omogućavaju pravilan transport svih hranljivh materija kroz organizam.
Korišćenjem cimeta lakše ćete skinuti višak kilograma i održati tolerantne vrednosti glukoze u krvi. Postoje dve vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski) cimet.
Cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i lekovitijim. Svakog dana popijte šolju niskomasnog jogurta u koju ste dodali pola kašičice cimeta u prahu.
Hibiskus
HIBISKUS je izuzetno lekovit i aromatičnog ukusa, a najpoznatiji je po blagotvornom dejstvu na srce i krvne sudove. Uspešno spušta tenziju i nivo holesterola i triglicerida u krvotoku.
Od velike je pomoći gojaznim osobama jer podstiče gubitak suvišne telesne težine. Takođe, hibiskus poboljšava zdravlje jetre i tretira bakteriološke infekcije.
Kašiku sušenih cvetova hibiskusa prelijte sa 200ml vrele vode koja je prethodno proključala. Procediti čaj posle 30 minuta stajanja. Piti najviše 3 šolje dnevno.
Bosiljak
BOSILJAK daje savršen ukus mnogim jelima i služi kao sjajan lek za povišen krvni pritisak. Zahvaljujući sastojku eugenolu, ova biljka ne dozvoljava određenim supstancama da sužavaju arterije.
Preporučuje se korišćenje svežeg bosiljka prilikom tretiranja hipertenzije. Slobodno ga možete koristiti i kao prirodnu zamenu za so.
Napravite smuti tako što ćete u blender sipati sok od 8 ceđenih narandži, šolju svežih listova spanaća i 5-6 listića bosiljka. Popiti za doručak ili iskoristiti kao užinu.
Aromaterapija je veoma dobra u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Uberite cvet i uživajte u mirisima prirode.
Omega-3 masne kiseline štite telo od visokog krvnog pritiska. Održavaju cirkulaciju u granicama normalnog – zdravog ritma, a najviše ih možete pronaći u ribljem ulju iz skuše, haringe i sardina. Omega-3 masne kiseline možete pronaći i u lanenom ulju.
Cardioplant biljne kapi povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.
Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.