Početna / Endokrini sistem / Ishrana kod hipotiroidizma
Ishrana kod hipotiroidizma

Ishrana kod hipotiroidizma

Nedovoljno aktivna štitna žlezda ili hipotiroidizam znači da tiroidna žlezda proizvodi manje od normalne količine tiroidnih hormona. Ovo stanje može stvoriti niz različitih zdravstvenih problema i simptoma. Potrebno je obaviti testiranje štitne žlezde ako pacijenti imaju simptome hipotiroidizma, jer se često pogrešno dijagnostikuje. Određene navike u ishrani mogu pomoći u povećanju nivoa aktivnosti štitne žlezde, ali će ovo stanje najvjerovatnije zahtevati konvencionalni medicinski tretman kako biste ostvarili značajnu promenu.

Hipotiroidizam – hrana koju treba da jedete

Određena hrana koja se redovno dodaje vašoj ishrani može pomoći u povećanju nivoa aktivnosti štitne žlezde i olakšati neke od vaših simptoma. Hrana bogata gvožđem i vitaminima B grupe, kao što su integralne žitarice, sveže povrće i morski plodovi, mogu pomoći u slučaju hipotiroidizma. Takođe, korisna je i hrana koja je bogata antioksidantima kao što su višnje, borovnice, bundeva i paprika. Omega-3 masne kiseline pronađene u ribama kao što su skuša, losos i tunjevina takođe mogu pružiti korist ako bolujete od hipotiroidizma.

Hrana koja inhibira (umanjuje) aktivnost štitne žlezde

Mnoge namirnice mogu ometati funkciju štitne žlezde i treba ih izbeći ako patite od hipotiroidizma. Držite se dalje od hrane kao što su brokoli, prokelj, spanać, kelj, kupus, karfiol, repa, proso, kikiriki, indijanska slačica i soja. Soja je namirnica na koju treba obratiti posebnu pažnju, jer može da utiče na apsorpciju lekova za štitnu žlezdu.

Hipotiroidizam simptomi

Simptomi hipotiroidizma su često suptilni i mogu se zameniti za depresiju ili neku drugu bolest ako se ne izvrši odgovarajuće testiranje. Svaki pojedinačni pacijent će doživeti nešto drugačije simptome, ali neki od najčešćih simptoma uključuju povećanje telesne težine, usporeni govor i puls, spuštene kapke, konstipaciju, mentalnu konfuziju, zamor i otečeno lice.

Uzroci

Najčešći uzrok hipotiroidizma je autoimuna reakcija u kojoj će vaše telo proizvesti antitela protiv štitne žlezde. Jedna takva reakcija se naziva Hašimoto tiroiditis, što je zapaljenje štitne žlezde. Ponekad ga uzrokuje operacija, kao i tretman radioaktivnim jodom. Radioaktivni jod se uzima kada pacijent pati od prekomerno aktivne štitne žlezde, što će često usporiti proizvodnju hormona od strane  štitne žlezde – pa nastaje hipotiroidizam. Neki drugi mogući uzroci uključuju hormonalne promene tokom trudnoće, lupus, anemiju, reumatoidni artritis i gihta.

Medicinski tretmani

Jednom kada se dijagnostikuje hipotiroidizam ili nedovoljno aktivna štitna žlezda, vaš endokrinolog će vam prepisati sintetički tiroidni hormon nazvan levotiroksin. Svakodnevno ćete uzimati propisanu dozu levotiroksina kako biste izbalansirali nivo tiroidne žlezde. U nekim slučajevima može se propisati prirodni lek, napravljen od svinjske štitne žlezde. Za prvih nekoliko nedelja ćete morati da idete na redovne preglede lekara i testiranja kako biste prilagodili dozu dok ne bude na odgovarajućem nivou.

TIROX BILJNE KAPI su potpuno prirodan preparat namenjen lečenju poremećaja štitne žlezde, uključujući i hipotiroidizam. Ove potpuno prirodne biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura gloga, bele imele, valerijane, matičnjaka, srdačice i virka – i njuhovom redovnom upotrebom možete uspešno da regulišete nivo hormona na optimalne vrednosti tiroksina.

TIROX BILJNE KAPI su bogate biološki aktivnim komponentama koje deluju i kod primene lekova kao što su eutirox i drugi hormoni, tako što normalizuje rad štitne žlezde bez obzira da li se radi o hipo ili hiper poremećaju lučenja hormona.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *