Jutarnja glavobolja – uzroci i lečenje

Jutarnja glavobolja – uzroci i lečenje

Jutarnja glavobolja može da se javi iz raznih razloga. Ovo može biti rezultat promene u telesnoj fiziologiji. U ranim jutarnjim satima, nivo telesnog smanjenja unutrašnjeg bola može se smanjiti. Pored toga, vaše telo može lučiti više adrenalina tokom ovog vremena, što dovodi do glavobolje i migrene.

Nedostatak kvalitetnog spavanja ili poremećaji sna mogu dovesti i do jutarnjih glavobolja.

Migrena i jutarnje glavobolje

Migrena može biti uzrok vaše rane jutarnje glavobolje. Migrene su veoma uobičajena vrsta glavobolje. Ovaj tip glavobolje može uticati na vašu sposobnost da funkcionišete, i generalno dovodi do jake glavobolje.

Nesanica

Nesanica utiče na obrasce sna i uzrokuje lišavanje sna. Ovo stanje je najčešći uzrok jutarnje glavobolje. Nedostatak spavanja uzrokovan nesanicom može izazvati i glavobolje i migrene.

Lečenje nesanice može uključiti uzimanje lekova, terapiju ili pokušaj kombinacije lekova i terapije. Smanjenje nesanice trebalo bi da dovede do više spavanja i tako se oslobađate jutarnje glavobolje.

Depresija ili anksioznost

Uslovi mentalnog zdravlja takođe mogu dovesti do nesanice, što može dodatno povećati rizik za jutarnje glavobolje.

Ako sumnjate na mentalno stanje, razgovarajte sa svojim lekarom. Često se ovi uslovi mogu lečiti pomoću terapije razgovora, lekova ili kombinacije tretmana. Upravljanje ovim uslovima može pomoći u smanjenju učestalosti jutarnjih glavobolja.

Hrkanje ili sleep apnea

Poremećaj spavanja uzrokovan hrkanjem ili sleep apnejom može biti izvor ranih jutarnjih glavobolja.

Šgrgutanje zibima

Ovo je poznato i kao bruksizam. Može se desiti noću kao poremećaj sna, što se naziva bruksizam spavanja. Može da izazove glavobolju kada se probudite ujutru. Glavobolja je uglavnom dosadna po prirodi.

Tretman može uključiti tehnike smanjenja stresa ili promene ponašanja.

Istegnuti mišići

Rana jutarnja glavobolja može biti rezultat napetih mišića u vratu. Možda ćete morati da promenite položaj spavanja i jastuke koje koristite da biste olakšali ovaj oblik rane jutarnje glavobolje.

Jastuci treba da vam pomognu da održite položaj spavanja koji pravilno podržava vaš vrat i kičmu. Vaš jastuk bi trebao da drži glavu i vrat u položaju sličnom kada stojite.

Lekovi ili upotreba alkohola

Rana jutarnja glavobolja može biti rezultat lekova ili alkohola. Lekovi mogu ometati vaše obrasce spavanja, što dovodi do poremećaja spavanja i ranih jutarnjih glavobolja. Alkoholizam može dovesti do neujednačenog sna i rane jutarnje glavobolje, kao što je mamurluk.

Ostala zdravstvena stanja

Možda ćete doživeti rane jutarnje glavobolje zbog drugog zdravstvenog stanja. Glavobolje mogu biti simptom različitih uslova i možda ih ne uzrokuju uobičajeni obrasci spavanja. Uslovi koji mogu uzrokovati hronične jutarnje glavobolje uključuju hipertenziju i muskuloskeletne bolesti.

Lečenje

Kada vaš doktor utvrdi uzrok za rane jutarnje glavobolje, može da vam predloži plan lečenja.

Ako su vaše glavobolje uzrokovane osnovnim stanjem, lečenje tog stanja trebalo bi da smanji vašu učestalost jutarnje glavobolje. Ako su lekovi uzrok, radite sa svojim lekarom kako biste promenili lek. Nikada ne prestanite sa uzimanjem lekova bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi ekstrakta biljke koja se zove povratić (Tanacetum parthenium L.) se koriste kao pomoćna terapija u profilaksi migrene i glavobolje. Posmatrano istorijski, poznato je da je povratić veoma efikasan prirodni lek za glavobolju.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE dovode do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava.

Ovaj prirodni preparat sadrži mnoge korisne materije, od kojih je najznačajnija – seskviterpenski lakton partenolid koji se nalazi u najvećem procentu i koji je nosilac antimigrenoznog delovanja ovih biljnih kapsula.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.