Dijabetes, ili šećerna bolest, jedna je od najčešćih hroničnih bolesti na svetu. Ovo oboljenje se ubraja u najveće izazove savremenog doba, pa se sve više razmišlja o prevenciji i inovativnim metodama lečenja. Tako je i nastala potreba da se ishrana i dijabetes dovedu u usku vezu.
Ishrana kod dijabetesa
Preporuka u pripremanju hrane je da hranu što kraće termički obradjujete. Izbegavati dodavanje jakih začina, a najbolje je spremati hranu na pari, kuvati u vodi, ili peći u aluminijumskoj foliji. Preporučeni začini su biber, peršun, mirođija, limunov sok, beli luk, đumbir, lorber, cimet, i to u umerenim količinama.
HLEB – dozvoljeno je po jedno parče (50 gr) po obroku. Izbegavati belo brašno, a konzumirati crni, raženi hleb, poželjno sa semenkama jer dijetetska vlakna usporavaju proces varenja i na taj način sprečavaju varijacije glikemije. Bitno je da se više izvora skroba ne uzima u isto vreme, tj. ako se jede krompir, pirinač ili pasulj, hleb nije neophodan. Testenine izbegavati.
MESO – piletina, teletina, nemasna govedina, jagnjetina i riba (nemasna) se preporučuju. Meso je najbolje bariti i ukloniti kožicu i masnoću. Dozvoljen način pripreme je i pečenje na teflonu ili na roštilju.
JAJA – preporuka je 1-2 jajeta nedeljno, ali novija istraživanja dokazuju da je dozvoljen unos i većih količina jaja, osim ako pacijenti nemaju problema sa varenjem masti.
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI – birati nemasna mleka. Kiselo mleko i jogurt su, pak, više masni I ograničava se njihov unos. Margarin izbegavati, birati proizvode koji sadrže nezasićene masti u odnosu na zasićene masti životinjskog porekla.
ČORBE – poželjno ih je kuvati od povrća i to raznih vrsta, sa što manje masnoća.
Pijte vodu i hidrirajte se
Konzumiranje dovoljno vode može vam pomoći da držite nivo šećera u krvi unutar zdravih granica.
Osim što sprečava dehidraciju, pomaže vašim bubrezima da izbace višak šećera putem urina.
Redovno konzumiranje vode pomaže u hidrataciji organizma, snižava nivo šećera i može smanjiti rizik od dijabetesa.
Imajte na umu da su voda i druga nekalorična pića najbolja. Pića zaslađena šećerom povećavaju glukozu u krvi, pa samim time povećavaju i rizik od dijabetesa, tako da je voda uvek najbolji izbor.
>>> Pročitajte i …. Rani znakovi dijabetesa
Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.
Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.