Gastrointestinalne bolesti, odnosno bolesti želuca i creva, obuhvataju čitav niz tegoba, od kojih su najčešće dijareja, zatvor, gorušica, gastritis i čir, u narodu poznatiji kao čir na želucu. Dodatne tegobe često izazivaju razne upale crevnog trakta, sindrom iritabilnog creva i digestivni poremećaji u smislu lenjih creva.
Gastrointestinalni problemi
Najvažniji uzročnik oboljenja želuca i creva svakako su bakterije, i to one koje po vrsti i broju nisu bile predviđene prirodom. Najrasprostranjenija i najpoznatija među njima je Helicobacter pilori, koja je odgovorna za česte gastritise i čireve, a u najgorem slučaju i za rak želuca. Međutim, nismo ni svesni koliko se može učiniti samo promenom ishrane.
Tako se za dijareju preporučuje jedan stari recept, a to je oljuštena i narendana jabuka. Rendanjem jabuke se oslobađaju pektini, supstance koje vezuju vodu i tako ublažavaju dijareju. Takođe treba popiti šolju crnog čaja.
Da biste izbegli zatvor, preporučuje se redovna konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima, poput voća, povrća, suvog voća i proizvoda od celog zrna. Na opstipaciju povoljno utiče i dovoljan unos tečnosti od najmanje dva litra dnevno, kao i fizička aktivnost.
U slučaju stomačnih tegoba preporučuje se ishrana koja se sastoji od osnovnih namirnica, pre svega povrća, jer se može očekivati pogoršanje simptoma usled dodatnog opterećenja stomaka kiselinama. Što se tiče drugih namirnica koje mogu pomoći kod stomačnih tegoba, kao i kod prethodna dva problema, to su surutka, sir, posebno svež, jogurt, proizvodi od soje, pileća džigerica, riba, piletina i ćuretina (najbolje kuvano ili pečeno u rerni u kese za pečenje, ne pržene), kukuruz, grašak, šargarepa, spanać, kelj, brokoli i kajsije, a začini uključuju limunsku travu, selen, kim, anis, origano, lovorov list, korijander, peršun, majoran, kopar, bosiljak, kari i đumbir .
Naravno, sve je to individualno, pa neće doći u pitanje neki sir, ali mahunarke, dok će se neko drugi udaviti u recimo jogurtu i tvrditi da nema boljeg leka od toga, a pri tom će mahunarke naškoditi mu. Probajte i uverite se sami. Na isti način, neko će reći da mu u ovim slučajevima uopšte ne pomaže testenina od integralnog brašna jer se duže vari, ali će neko drugi tvrditi da su ga spasli integralna testenina i hleb.
Što se tiče čajeva, obavezno pijte matičnjak, kamilicu, kantarion, beli slez, ruzmarin, nanu, komorač jer su odlični za ublažavanje bolova, nadimanja, grčeva i mučnine koje prate i stomačne tegobe.
Prirodne biljne kapi za gastritis pomažu kod:
– VIŠKA ŽELUDAČNE KISELINE
– HRONIČNOG GASTRITISA
– HELICOBACTER PYLORI
– ČIR NA ŽELUCU I DVANESTOPALAČNOM CREVU
– NEPRIJATNOG ZADAHA PROUZROKOVANOG ZAPALJENJEM ŽELUDAČNE SLUZNICE