Šećerna bolest ili dijabetes melitus je hronični metabolični poremećaj praćen povišenim nivoom šećera u krvi (hiperglikemija) usled nedovoljnog lučenja i nemogućnosti pravilnog delovanja insulina. Insulin igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa šećera (glukoze) u krvi. Nakon obroka, ugljeni hidrati se razlažu u sistemu za varenje i apsorbuju u krvotok. Uz pomoć insulina, glukoza ulazi u sve ćelije tela. Ako je poremećena proizvodnja ili delovanje insulina, povećava se koncentracija glukoze u krvi, što na duži rok dovodi do komplikacija na mnogim sistemima organa u telu.
Prirodni antidijabetici
Crni kim (Nigella sativa) sadrži aktivnu komponentu timohinon – mali molekul koji je lako dostupan svim ćelijama i samim tim ima tako lekovito dejstvo na ceo organizam, kako sistemski tako i lokalno. Snažan antioksidativni efekat timohinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti da zarobe štetne slobodne radikale u telu i povećaju aktivnost ćelijskog zaštitnog sistema protiv oksidativnog stresa. Snažan antioksidativni potencijal u organizmu štiti od oksidativnog propadanja ćelijske membrane, a samim tim sprečava propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog creva i drugih organa, što je izuzetno važno kod osoba koje boluju od dijabetesa. Crni kim reguliše nivo šećera u krvi i bezbedan je za uzimanje.
Gorka dinja (Momordica charantia) sadrži glikoprotein lektin – i to u velikim količinama. Glikoproteinski lektin je sličan insulinu jer snižava nivo šećera u krvi i deluje kao imunomodulator.
Piskavica (Trigonella foenum graecum) pouzdano snižava nivo glukoze u krvi, odnosno ima hipoglikemijski efekat, sprečava oštećenje nerava kod dijabetičara i na taj način značajno ublažava posledice dijabetesa tipa 1 i 2.
Uzimanje ekstrakta piskavice pre obroka značajno snižava glikemijski indeks celog obroka, a namirnice sa nižim glikemijskim indeksom brže će vas zasititi i duže ćete se osećati sitim, što može da smanji želju za užinom. Ekstrakt piskavice takođe snižava povećan nivo holesterola i triglicerida u krvi i sprečava proces aterogeneze, odnosno kalcifikacije krvnih sudova, čime se čuva zdravlje srca i krvotoka. Ekstrakt semena piskavice takođe ima snažno antioksidativno dejstvo, koje sprečava oštećenje i propadanje ćelija i tkiva, a takođe povećava antioksidativni kapacitet organizma (povećava nivo vitamina E i C), što usporava proces degeneracije i starenja, pa se ima snažan efekat protiv starenja.
Sikavica (Silibum marianum) sadrži kompletan kompleks silimarina koji blagotvorno utiče na funkciju i zdravlje jetre. Dijabetičari zanemaruju jetru, najvažniji metabolički organ u telu – i to treba promeniti. U slučaju metaboličkih promena, na primer u metabolizmu ugljenih hidrata, usled nedostatka insulina, nastaje masna infiltracija koja se teško reguliše, a kod teških dijabetičara redovno prelazi u cirozu.
>>> Pročitajte i ….Saveti za sprečavanje dijabetesa
Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.
Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.