Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da pojača dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu “Purdue”. Kada se limun doda zelenom čaju, organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj. Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja. Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava zdravstveno dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infarkta.
Vođa istraživanja, profesor Mario Feruci, međutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja.
Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorpciju tih antioksidanasa.
Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.
Dejstvo koje se pripisuje limunu ne može se, međutim, pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj.
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni početkom 2007. godine u medicinskom časopisu “European Heart Journal”, pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce.