Ubrzajte metabolizam

ubrzajte metabolizam

Ubrzajte metabolizam

Brzna metabolizma može zavisiti od pola, veličine tela, godina. Što je metabolizam brži, brže će se unešena energija iskoristiti za aktivnosti organizma. Svakodnevnim vežbanjem možemo podstaći ubrzanje metabolizma.

Uredan san ubrzava metabolizam

Tačno je da imate više mogućnosti da trošite kalorije dok ste budni. Međutim, istina je da je san preko potreban za brži metabolizam.

Samo jedna neprospavana noć smanjuje vaš bazalni metabolizam za oko pet procenata tokom nekoliko sati narednog dana, pokazala je studija objavljena u američkom Žurnalu kliničkog nutricionizma.

Štaviše, ujutro posle besane noći potrošićete čak 20 odsto manje kalorija potrebnih telu da bi svarilo hranu.

Kao da to nije dovoljno, naučnici su otkrili da žene unose 329 kalorija više nakon što su spavale četiri umesto devet sati. Kako biste metabolizam držali pod kontrolom, spavajte od sedam do osam sati svake noći.

Jedite redovno

Verovatno želite da efikasno sagorevate šve što unesete tokom dana. Kako to da izvedete? Držite nivo šećera u krvi konstantnim.

Primarno gorivo za vaš mozak je upravo šećer i kada njegov nivo padne, mozak se trudi da održi njegov nivo i normalno funkcionisanje.

Telo zato otpušta hormon kortizol koji razlaže tkiva, uključujući i mišiće i pretvara ih u glukozu kojom se hrani vaš mozak.

Drugim rečima, nizak nivo šećera u krvi, oštetiće vaše mišiće i usporiti metabolizam.

Kako to da popravite?

Jedite više manjih obroka u toku dana (od 100 do 200 kalorija), kako biste nivo glukoze održali konstantnim.

Takođe, pojedite nešto lagano pre polaska u krevet. Mit je da ne treba jesti večeru, jer šećer u krvi opada na svaka tri sata, pa ako pojedete večeru u 18 sati, glukoza će biti na minimalnom nivou već u 21.

Dovoljno je da namažete malo kikiriki putera na integralni kreker i sagorevaćete kalorije i dok spavate.

Stres i metabolizam

Stres pospešuje pojavu mnogih zdravstvenih problema, uključujući i poremećaj metabolizma pa ga je poželjno svesti na najmanju moguću meru.

Kako ubrzati metabolizam na prirodan način

S obzirom da ne možemo uticati na pol, godine starosti i genetiku postoje drugi načini kojima možemo nadmudriti “uspavani” metabolizam i probuditi ga iz zimskog sna.
Pripazite na način i kvalitet ishrane

Pravilna ishrana je izuzetno važna za pravilno fukcionisanje metaboličkih procesa.

Prvenstveno je važno obratiti pažnju na izbor namirnica.

Potrebno je da ishrana bude bogata biljnim vlaknima, jer su ona snažni stimulatori metabolizma, a prema mnogim istraživanjima mogu ubrzati njegov rad čak i do 30%.

Od voća to su: jabuke, kivi, banane, narandže, grejpfurt, ananas, kruške, jagode, suve šljive, brusnica, smokve i suvo grožđe.

Proherb biljne kapi

Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod usporenog metabolizma, lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.

Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.

Biljne kapi za čišćenje creva deluju blago protiv hroničnog zatvora stomaka i posebno protiv tvrde stolice koja je glavni uzrok za pojavu hemoroida i fisura.

Proherb biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.