Problemi sa mokrenjem kod žena – razlozi i lečenje

Problemi sa mokrenjem kod žena

Problemi sa mokrenjem kod žena – razlozi i lečenje

Do pojave učestalog mokrenja kod žena može doći iz različitih razloga, kao i pod uticajem hormonalnih promena pred menstruaciju. Ovo stanje definiše se kao povećani nagon za mokrenjem praćen većom učestalosti, pri čemu ne mora nužno doći do povećanja izlučivane količine urina. Bol i peckanje mogu biti prateće pojave učestale potrebe za mokrenjem. Prateći simptomi mogu varirati u zavisnosti od osnovnog uzroka problema.

Alarm da postoji problem sa slabošću bešike najčešće se upali u nekim svakodnevnim situacijama – neželjeno uriniranje prilikom smejanja, kijanja ili kašljanja, ili usled nemogućnosti da se izdrži do odlaska u toalet, a najteži slučaj je kada do mokrenja dolazi bez najave. Pri tome, simptomi se mogu javljati samo povremeno, ali kod nekih ljudi se javljaju svakog dana i remete svakodnevni život.

Koji su uzroci učestalog mokrenja ?

Učestala potreba za uriniranjem češća je kod žena nego kod muškaraca. Iako postoje zajednički uzroci pojave učestalog mokrenja kod oba pola, žene imaju veće predispozicije za razvoj ovog problema zbog svoje telesne konstitucije i visokog nivoa oscilacije hormona. Takođe, određene životne navike mogu biti od presudnog značaja za pojavu čestog pražnjenja bešike.

Hormonske promene

Hormonske varijacije do kojih dolazi tokom menstruacije, trudnoće i menopauze mogu uticati na povećanje nagona za mokrenjem, što se objašanjava delovanjem hormona na elastična svojstva bešike. Najčešće ne dolazi do izlučivanja povećane količine urina.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije predstavljaju standardno zastupljen zdravstveni problem kod žena i jedan od uzročnika pojave češćeg mokrenja. Infekcije dovode do zapaljenja i iritacije sluzokože bešike, te kod obolele osobe izazivaju učestali nagon za uriniranjem. Bol i peckanje su standardne prateće pojave ovog nagona, a urin može biti zamućen i neprijatnog mirisa. Ponekad urin može sadržati tragove krvi. U pojedinim slučajevima infekcije donjeg dela urinarnog trakta obolelom može biti teško da mokri, uprkos pojačanom nagonu za istim. Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od lociranosti i ozbiljnosti infekcije.

Prirodno lečenje učestalog mokrenja

Lečenje učestalog mokrenja zavisi o uzroku. Simptome možete ublažiti upotrebom posebnih čajeva ili promenom ishrane.

 • Izbegavajte napitke poput Koka Kole, kafe i čajeva koji neće pomoći vašem stanju. Većina čajeva koji nemaju uticaj na potencijalni uzrok povećanog mokrenja poslužiće isključivo kao diuretici što neće pomoći u vašem slučaju.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima, vitaminima A, C i E. Namirnice ovog sastava pomoći će u jačanju vašeg organizma, a samim tim i skratiti potencijalno trajanje neke infekcije. Osim toga konzumacija ovih namirnica će smanjiti rizik od nastajanja mioma i povećanja prostate.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima kako biste sprečili zatvor koji može biti potencijalni uzrok pritiska na bešiku.
 • Pokušajte smršati i otkloniti višak masnoće na stomaku koji može pritiskati bešiku.
 • Bez obzira na učestalost mokrenja, redovno praznite bešiku kako biste sprečili nastajanje infekcije zbog ustajale mokraće.
 • Prestanite pušiti jer cigaretni dim može dodatno pojačati intenzitet neugodnih simptoma.
 • Čajeve koje možete piti u slučaju mokraćne infekcije su čaj od koprive, brusnice, breze, peršuna.

Floracoli biljne kapi

 

Floracoli biljne kapi prirodni biljni preparat koji deluje na:

 

 • Urinarne infekcije
 • Upale mokraćnih puteva
 • Hronične upale bešike
 • Escherichia coli bakterije
 • Krv u mokraći
 • Jačanje imuniteta i normalizaciju bakterijske flore

 

 

Floracoli biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Comment (1)

 • Nada Reply

  Ja sam imala upalu slepog creva.
  Posle operavije doktor je rekao da je moje slepo crevo bilo dugo 10cm.
  Pre operacihe cesto sam isla da piskim. A svi rezultati su bili u redu.
  Posle operacihe sve se smirilo. Dokror mi je rekao da je moje slepo crevo guralo mokracnu vesiku pa mi se zbog toga cesto piskilo.
  Eto ako ce ovo nekome pomoci meni je drago.

  28 марта, 2018 at 5:14 pm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.