Početna / Endokrini sistem / Srdačica – biljka za štitnu žlezdu i zdravlje srca

Srdačica – biljka za štitnu žlezdu i zdravlje srca

Srdačica biljka (lat. Leonurus cardiaca) je poznata kao čuveni prirodni lek za srce (kao što joj i samo ime kaže), a može da se koristi i za tretman hipertiroidizma.

Opis biljke: Srdačica je višegodišnja biljka koja pripada porodici usnatica (Lamiaceae). Ima uspravnu stabljiku i raste do visine od 50-120 cm. Stabljike su razgranate, šuplje i tamno crvene.

Listovi su suprotni i svetlo zeleni, a cvetovi su roze ili bledo ljubičaste boje i sadrže nektar u obilju što ih čini vrlo privlačnim za pčele. Cveće srdačice se pojavljuje u julu i avgustu. Ova biljka se razmnožava uz pomoć semena.

Stanište: Srdačica biljka se nalazi širom severne Evrope. Ova vrsta je takođe uobičajena u Aziji i uvedena i naturalizovana u Severnoj Americi, gde se na mnogim mestima smatra upornim korovom.

Delovi biljke koji se koriste u lekovite svrhe: Svi gornji delovi biljke se koriste kao biljni lek.

Biljka se sakuplja kada je u cvetu, pre nego što se formiraju semena, a zatim se osuši za kasniju upotrebu u vidu tinkture, tečnog ekstrakta i ekstrakta u prahu.

Srdačica ima donekle neprijatan miris i prilično gorak ukus.

Aktivne supstance: Srdačica sadrži alkaloide, flavonoide, iridoide, tanine (5-9%), terpenoide, limunsku kiselinu, jabučnu kiselinu, oleinsku kiselinu, neke gorke supstance, ugljene hidrate, holin i fenolglikozid.

Zdravstvene prednosti

Srdačica kao lek za srce i štitnu žlezdu

Vekovima se srdačica koristi kao lekovita biljka za lečenje srčanih bolesti. Biljka ima diuretičke osobine i može inhibirati formiranje kalcifikacije arterija.

Takođe se koristi kao lek za blaže oblike Gravesove bolesti (autoimuna bolest koja utiče na tiroidnu žlezdu) i za hipertenziju.

Srdačica se smatra efikasnijim lekom za smanjenje krvnog pritiska od valerijane (Valeriana officinalis), a visoki sadržaji vitamina A i C takođe doprinose njenom pozitivnom efektu.

Ekstrakti ove biljke se koriste kao tretman za blage i hronične bolesti srca i vaskularne bolesti, posebno kod starijih osoba.

Takođe se koristi za ubrzan rad srca, neke druge manje nepravilnosti u srčanom ritmu i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka (tromboze).

Mnogi herbalisti smatraju da je srdačica posebno efikasna u lečenju palpitacija (tahikardija), posebno kada je to zbog uznemirenosti. Biljka se tradicionalno koristi za većinu srčanih problema koji su povezani sa anksioznošću, tenzijom i stresom.

Srdačica se može upotrebiti za nepravilnosti vezane za srce uzrokovane previše aktivnom štitnom žlezdom (hipertiroidizam/tirotoksikoza).

Srdačica za zdravlje žena

Uobičajeno ime ove biljke na engleskom „motherwort“ odnosi se na njenu upotrebu za zdravlje žena, naročito kada je u vezi sa porođajem.

Biljka se tradicionalno koristila kao sredstvo za stres i napetost u kasnijoj fazi trudnoće i tokom porođaja i u postnatalnom periodu. Verovalo se da ako bi se ova biljka konzumirala dva do tri puta dnevno do kraja trudnoće, ona bi promovisala više koordiniranih kontrakcija materice.

Srdačica se takođe tradicionalno koristi za lečenje bolnih, odloženih ili propuštenih menstruacija. Smatra se da su verovatno dva alkaloida prisutna u biljci odgovorna za promovisanje kontrakcija materice.

Još jedna tvrdnja je da srdačica može da spreči pobačaj, olakša bolove usled lažnih trudova i doprinese povratku materice u normalu nakon porođaja.

Pošto ova biljka ima reputaciju u jačanju srca, može biti korisna tokom kasne trudnoće i tokom porođaja, kada je srce podložno visokom stresu.

Srdačica smiruje živce

Smatra se da srdačica ima smirujuća dejstva na nervni sistem i može biti korisno sredstvo za stres, napade panike i anksioznost. Biljka ima mnoštvo istih zdravstvenih svojstava kao valerijana (Valeriana officinalis). Smatra se da alkoholni ekstrakt ili tinktura srdačice imaju efikasnije dejstvo od preparata napravljenih od valerijane.

Doziranje i primena

Sušena biljka: 2-4 grama kada se priprema kao biljni čaj, uobičajena doza je tri puta dnevno.

Tečni ekstrakt: 4.2 ml (1:1 u 25% alkoholu), tri puta dnevno.

Tinktura od srdačice: 2-6 ml (1:5 u 45% alkoholu), uzimana tri puta dnevno.

Čaj od srdačice (od 2 g sušene biljke) tri puta dnevno koristi se za tretman brzih otkucaja srca povezanih sa prekomerno aktivnom štitnom žlezdom (hipertiroidizam).

TIROX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji je namenjen poboljšanju funkcije štitne žlezde. Ovaj prirodni proizvod je napravljen od mešavine biljnih tinktura gloga, bele imele, valerijane, matičnjaka, srdačice i virka.

TIROX BILJNE KAPI deluju tako što regulišu nivo tiroidnih hormona na optimalne vrednosti.

TIROX BILJNE KAPI za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje sledećih bolesti i poremećaja rada štitne žlezde:

  • gušavost
  • sprečavanje ponovne pojave gušavosti nakon operacije štitne žlezde
  • smanjeno lučenje tiroidnih hormona (hipotiroidizam)
  • sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata sa karcinomom štitne žlezde
  • uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače
  • kada se pojačano lučenje hormona štitne žlezde leči antitiroidnim lekovima.

Upotreba:

Rastvoriti 30 kapi u 2dl vode, tri puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristiti minimum 3  meseca u kontinuitetu.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *