Lenja creva ili sindrom lenjih creva je digestivni problem koji pogađa mnoge ljude, a karakteriše se simptomima konstipacije i bolnih pokreta creva. Takođe, lenja creva su često posledica zloupotrebe laksativa.
Ono što odlučite da jedete ne samo da povećava vaše nivoe energije, već može i da poboljša rad vaših creva. Lenja creva se javljaju kada su mišići u crevima usporeni, što rezultira konstipacijom. Konstipacija ili zatvor se dešiniše ukoliko osoba ima manje od tri pokreta creva nedeljno ili bolne crevne pokrete.
Jedenje namirnica bogatih vlaknima može pomoći da “probudite“ debelo crevo i poboljšate funkciju creva. Ukoliko imate tešku konstipaciju ili konstipaciju u kombinaciji sa bilo kojim drugim simptomima, obratite se lekaru.
Koliko vlakana vam je potrebno?
Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji se nalaze u biljnoj hrani. Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana putem ishrane.
Upotreba vlakana u ishrani pomaže da se omekša i poveća stolica, što može olakšati konstipaciju povezanu sa lenjim crevima. Stručnjaci kažu da vam treba 14 grama vlakana na 1.000 kalorija koje se konzumiraju, ili 25 grama za žene i 38 grama za muškarce.
Izvori vlakana
Dobri izvori vlakana obuhvataju integralne žitarice (celo zrno), voće, povrće, mahunarke i orašaste plodove. Kada osoba ima lenaj creva, hrana bogata nerastvorljivim vlaknima može biti od pomoći.
Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i pomažu u pomicanju hrane kroz vaš sistem za varenje, poboljšavajući regularnost varenja. Pšenične mekinje, ovsene mekinje, pasulj, hleb od integralne pšenice, kuskus od integralne pšenice, krastavci, paradajz i šargarepa mogu vam pomoći da dobijete više nerastvorljivih vlakno u vašoj ishrani.
Dodavanje vlakana u obroke
Možete jednostavno dodati vlakna svojoj ishrani tako što ćete menjati svoje uobičajene obroke i užinu. Povećajte unos vlakana polako tokom nekoliko nedelja kako biste sprečili abdominalnu nelagodnost. Za doručak jedite integralne žitarice bogate vlaknima, hleb od integralnog brašna i sveže voće.
Napravite salatu uz ručak, i pospite je pasuljem za dodatna vlakna. Za večeru zamenite rafinisane žitarice integralnim žitaricama kao što su smeđi pirinač, kinoa ili integralna testenina. Voće u vreme užine vam pomaže da dobijete više vlakana i zadovoljava vašu potrebu za slatkim.
Povećajte unos tečnosti
Unošenje dovoljno tečnosti, pored adekvatne ishrane, je takođe veoma važno za lenja creva. Koliko tečnosti vam je potrebno svakog dana zavisi od klime, nivoa aktivnosti, starosti i zdravstvenog stanja.
Generalno, odrasli bi trebalo da imaju za cilj da popiju 8 do 12 čaša tečnosti dnevno, idealno vodu. Mleko, sok, supa i čaj bez kofeina su takođe dobri izbori. Pored toga, plodovi sa visokim sadržajem vode, kao što su lubenica, jagode i grožđe, takođe povećavaju unos tečnosti.
Probiotici
Uzimanje probiotika poboljšava regularnost crevnih pokreta. Hrana bogata probioticima uključuje: kimhi, kiseli kupus i jogurt.
PROHERB BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod, na bazi pažljivo odabranog bilja: kima, anisa, krušine, nane i artičoke. Ovaj biljni preparat pomaže kod:
- lenjih creva
- akutne i hronične opstipacije
- čišćenja creva
- usporenog metabolizma
- gasova i nadimanja
- tvrde stolice.
PROHERB KAPI poboljšavaju probavu, smanjuju tegobe u slučaju konstipacije (zatvora), normalizuju rad creva i uopšte digestivnog trakta i takođe predstavljaju odličan prirodni laksativ.
ČAJ ZA LENJA CREVA je baziran na pažljivo odabranoj biljnoj mešavini koja deluje kao blagi prirodni laksativ i normalizuje probavu i rad creva.