Snizite krvni pritisak na prirodan način

Snizite krvni pritisak

Snizite krvni pritisak na prirodan način

Osobama sa visokim pritiskom često su potrebni određeni lekovi kako bi krvni pritisak držali pod kontrolom. Ali, promene stila života, takođe, mogu pomoći u ovoj “borbi” pa čak i eliminisati potrebu za lekovima. Saznajte kako možete da snizite krvni pritisak prirodnim putem.

Ograničite unos soli

Osobe sa normalnim, srednje visokim i izrazito visokim krvnim pritiskom značajno mogu uticati na njegovo snižavanje smanjenjem unosa soli. Osobama sa hipertenzijom preporučena dnevna količina iznosi manje od 1 500 mg. Najveće količine soli unose se putem obrađene hrane pa bi bilo mudro da ograničite njen unos.

Ostavite cigarete

Pušači su pod većim rizikom od razvijanja hipertenzije. Iako duvan i nikotin iz cigareta mogu uzrokovati privremene “skokove” krvnog pritiska, pušenje samo po sebi ne izaziva hroničnu hiperteniziju. Umesto toga, faktori koji se povezuju sa pušenjem, kao što su često konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost, najverovatnije su glavni krivci. Ipak, prestanak pušenja može malo sniziti krvni pritisak.

Vežbajte više

Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, pola sata dnevno, većinu dana sedmično, značajno snižava krvni pritisak. Ukoliko vam je posao statičan, preporučuje se da upražnjavate aerobne vežbe, jer one pomažu u smanjenju sistolnog, ali i dijastolnog krvnog pritiska. Osobe koje se kreću često su u stanju da smanje količinu lekova koje koriste. Odaberite nešto što volite – hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla – i držite se toga.

Jedite banane

Sigurno znate da preteran unos soli utiče na povećanje krvnog pritiska, ali veliki broj ljudi nije svestan zdravstvenih koristi kalijuma – minerala koji “poništava” štetno dejstvo soli. Odrasli bi trebali da unose oko 4 700 mg ovog minerala dnevno, a neki od najboljih izvora su: banana (oko 422 mg), pečeni, neoguljeni krompir (oko 738 mg) i sveže ceđeni sok od narandže (oko 496 mg po 200 ml).

Smanjenje telesne težine

Istraživanja pokazuju da smanjenje telesne težine za tek nekoliko kilograma može imati ogroman uticaj na krvni pritisak. Zbog viška kilograma vaše srce se više napreže. Ovaj dodatni napor može dovesti do hipertenzije, dok smanjenje telesne težine olakšava kardiovaskularno opterećenje.

Smanjite unos alkohola

Iako umereno konzumiranje alkohola – ne više od jedne čaše dnavno kada su u pitanju žene i dve čaše kada je reč o muškarcima – ima zdravstvene pogodnosti po srce, prekomerne količine alkohola mogu povisiti krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da konzumiranje više od dve čaše alkohola dnevno povećava rizik od hipertenzije i kod žena i kod muškaraca.

Smanjite nivo stresa

Efikasno držanje stresa pod kontrolom može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Stres je poznat i kao bolest modernog doba i efikasan lek za njegovo smanjenje nije isti za sve. Kod nekih to je šetnja u prirodi, kod drugih slušanje muzike, kod trećih joga… Saznajte šta vama najbolje odgovara i taj “lek” praktikujte kada se nađete pod stresom.

Izbegavajte kofein

Kafa ima određene zdravstvene koristi, ali snižavanje krvnog pritiska nije jedna od njih. Kofein može izazvati kratkoročna povećanja krvnog pritiska, čak i kod osoba koje nemaju hipertenziju. Ukoliko imate visok krvni pritisak, bilo bi i više nego poželjno da unos kafe ograničite na dve šoljice dnevno. Imajte na umu i da gazirana pića sadrže veoma velike količine kofeina.

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.