Vratite hormonsku ravnotežu

Vratite hormonsku ravnotežu

Vratite hormonsku ravnotežu

Hormonska neravnoteža ili hormonski disbalans je situacija sa kojom se susreće skoro svaka žena, a vraćanje hormona u “normalu” može biti dosta težak zadatak.

Stres

Ako ste pod stresom, visok nivo kortizola uzrokovaće neravnotežu i ostalih hormona. Upravo zbog toga je bitno da naučite kako da se na najbolji mogući način izborite sa stresom, tj. kako da ga svedete na minimum. To i nije tako lako, ali možete probati sa vežbama disanja ili meditacijom – istraživanja pokazuju da pomenuto daje veoma dobre rezultate kada je reč o upravljanju stresom.

Vlakna

Unosite vlakna u organizam konzumiranjem svežeg voća i povrća. Vlakna se vezuju za stari estrogen, čisteći ga iz organizma, što dovodi do bolje hormonske ravnoteže. To je dobro i za žene i za muškarce koji imaju višak estrogena u organizmu.

Smanjite unos kofeina

Prekomerna količina kofeina podiže nivo kortizola i usporava rad štitne žlezde. To ne znači da ne trebate uopšte piti kafu, ali bi bilo mudro da je ograničite na minimum. Imajte na umu da je kofein sastojak i drugih napitaka (čaj, gazirana pića, energetski napici, alkohol).

Izbegavajte “belu” hranu

Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su šećer, beli pirinač, beli hljeb, alkohol i namirnice napravljene od belog brašna trebali biste svesti na minimum. Zapravo, najbolje bi bilo da ih u potpunosti izbacite iz ishrane. Naravno, ovo nije nimalo jednostavan zadatak, ali ukoliko budete izbacivali jedno po jedno, uspećete u tome. Tražite zamene. Primera radi, umesto “normalne” testenine konzumirajte integralnu, umesto belog uživajte u smeđem pirinču itd.

Omega-3 masne kiseline

Jedan od najlakših načina da ponovo uspostavite hormonsku ravnotežu jeste da unosite više polinezasićenih omega-3 masnih kiselina. Najbolje je da to bude u obliku masnih vrsta ribe. Semenke lana i orasi sadrže alfa-linolensku kiselinu pa ih organizam teže pretvara u upotrebljive omega-3 masne kiseline.

Konopljika je poznata kao izuzetna biljka koja se koristi za prirodno lečenje hormonskog disbalansa kod žena. Ova biljka dovodi do ravnoteže između proizvodnje estrogena i progesterona kod žena, čime reguliše mnoge zdravstvene tegobe nastale usled neravnoteže ova dva važna reproduktivna hormona žene.

FLORAVITEX KAPI su potpuno prirodan preparat na bazi konopljike, a mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans, uključujući: neredovne i bolne cikluse, osetljivost dojki, sterilitet, ciste na jajnicima, policistične jajnike, akne, bubuljice, pojačanu maljavost, tegobe u menopauzi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.