Psorijaza – uzroci i terapija

Psorijaza - uzroci i terapija

Psorijaza – uzroci i terapija

Smatra se da svaki deseti čovek nosi u sebi gen za psorijazu, ali to ne znači da će svaki od njih da oboli. Isto tako, ako neko od roditelja boluje od psorijaze, verovatnoća da će i dete naslediti bolest je oko šesnaest procenata. To zavisi od mnogo faktora, ali jedan od dokazanih okidača psorijaze je stres.

Uzroci psorijaze

Tačan uzrok psorijaze nije poznat. Međutim, veruje se da vaš imuni sistem i geni mogu doprineti ovom stanju. T ćelije u vašem telu se u normalnim okolnostima bore protiv virusa i bakterija. Kod psorijaze, one mogu početi da napadaju zdrave kožne ćelije. Vaše telo povećava proizvodnju novih kožnih ćelija kao odgovor na ovaj napad. Ove nove kožne ćelije se pomeraju ka spoljnom sloju vaše kože pre nego što mrtve kožne ćelije budu udbačene, što dovodi do pojave pečata na koži.

Psorijaza nije zarazna. Međutim, ovo stanje se može javljati kod više članova porodice. Faktori rizika za psorijazu uključuju:

 • Porodičnu istoriju ovog stanja
 • Virusnu ili bakterijsku infekciju
 • Gojaznost
 • Pušenje
 • Nekontrolisani stres
 • Upotrebu određenih medikamenara, poput onih za tretiranje bipolarnog poremećaja i visokog krvnog pritiska

Psorijaza se pojavljuje u vidu crvenih ili roze područja zadebljane, izdignute kože koja se ljušti.  Obično pogađa kožu glave, kolena i laktove. Iako može biti pogođen bilo koji dela, najčešće se javlja u predelima gde dolazi do trenja ili trljanja. Psorijaza se može javiti u nekoliko različitih vidova, uključujući psoriasis vulgaris (plak), gutatnu psorijazu (male tačke nalik kapljicama), inverznu psorijazu (u pregibima popout pazuha, pupka, prepona) i pustuloznu psorijazu (mali, gnojni plihovi).

Kada su pogođeni dlanovi i tabani, ta pojava je poznata kao palmoplantarna pustulozna psorijaza. Ponekada će skidanje jedne od ovih malih, suvih belih ljuspica kože uzrokovati pojavu male krvave tačke na koži. Medicinski, ova pojava se odnosi na specijalan dijagnostički znak i naziva se fenomen ’’krvave rose’’ (Auspitz). Uobičajene su genitalne lezije, posebno na glavi penisa. Psorijaza u vlažnim oblastima može izgledati poput ravnih crvenih pečata koji se mogu pogrešno protumačiti kao druga kožna oboljenja poput gljivičnih ii bakterijskih infekcija. Psorijaza noktiju se takođe ponekad može pogrešno protumačiti kao gljivična infekcija nokta. Psorijaza kože glave može izgledati poput peruti sa suvim ljuspicama i crvenim oblastima kože. Može biti teško da se napravi diferencijacija između psorijaze kože glave i seboreje kada se radi samo o koži glave. Međutim, tretman za oba stanja je vrlo sličan.

Kandida i psorijaza

Mnogi istraživači danas veruju da postoji veza između kandide i psorijaze. Psorijaza je upalno stanje, a pojedinci koji pate od kandide često iskuse povećanu učestalost stanja koja nastaju usled povećane upale u telu.

Oslobađanje toksina u cirkulatorni sistem iz creva koja loše funkcionišu može uzrokovati dodatno opterećenje po jetru i tada drugi organi, poput kože, preuzimaju posao filtriranja suvišnih toksina koje jetra ne može da preradi. Neki istraživači smatraju da toksini koji se talože na površini kože tokom ovog procesa mogu doprineti problemima sa psorijazom. Jedan od načina za borbu protiv kandide je praktično njeno ’’izgladnjivanje’’ i praćenje detoks programa. Kada se kandida jednom stavi pod kontrolu, može doći do povlačenja upale, čime se otvara put ka značajnom poboljšanju u drugim oblastima zdravlja, uključujući psorijazu.

Biopsorijaza čaj po receptu Marije Treben

BioPsorijaza čaj za psorijazu deluju na sledeće poremećaje kao:

 • prirodni lek za psorijazu
 • sredstvo za smirivanje perutanja kože
 • za psorijatičan ekcem
 • smanjenje psorijaze na laktu, rukama, ledjima, nogama, prstima
 • crveni osip na koži sa ljuspicama
 • crvenilo kože
 • psorijaza noktiju
 • svrab kože
 • psorijatični artritis

Biopsorijaza čaj možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.