Čaj od lista brusnice

Čaj od lista brusnice

220.00 din

Čaj od lista brusnice koristi se kod:

  • infekcija mokraćnih puteva
  • gihta
  • reumatizma
  • sprečava razvoj bakterija (Escherichia coli, Helicobacter pylori) i gljivica (Candida spp.)
  • jača oslabljen imuni sistem
  • pomaže kod čira na želucu, održava mikrobiološku floru želuca i creva

Pakovanje 100gr

Opis

Brusnica raste u vidu zimzelenog žbuna čija je maksimalna visina 40 cm, a izdanci su dugi do 2 m. Tokom leta listovi su tamno-zeleni, a zimi gube hlorofil i postaju crveni. Cvetovi su u obliku zvona i nalaze se na vrhu izdanaka. Plodovi brusnice su okrugle, crvene bobice koje imaju kiseo ukus. Sadnice su dugovečne i traju oko 30 godina. Cveta od maja do avgusta, a plodovi sazrevaju od avgusta do septembra. Brusnica je otporna na hladnoću i uglavnom raste na severnoj hemisferi. Prijaju joj kisela tla sa humusom i sunčana mesta na kojima nema padavina. Kod nas raste u kamenitim, stenovitim poljanama zimzelenih šuma, iznad 1000 m nadmorske visine.

Kao lekoviti deo biljke koristi se list brusnice (Vitis ideae folium).  Listovi se beru od maja do juna. Seče se nadzemni, olistali deo biljke u proleće, pre cvetanja, nakon čega se skidaju listovi. Praktičnije je da se listovi osuše sa stablom, a da se nakon toga skidaju listovi sa stabla i čiste od grančica i drugih primesa.

Hemijski sastav:  List brusnice sadrzi 7,7% arbutina, malo hidrohinona, 8% tanina, flavonoide, hiperozid, malo izokvercitrina i kvercitrina, hlorogenu, urzolinsku, kofeinsku i ferulnu kiselinu.

Aktivni sastojci lista brusnice deluju antiseptično kod bakterija izazivača infekcija urinarnog sistema, prisutni tanini deluju protivupalno i adstringentno na iritiranu sluzokožu mokraćnih kanala, a organske kiseline pokazuju blag diuretični efekat.  U narodnoj medicini produžena upotreba čaja od lišća i plodova koristi se kod reumatizma i gihta.  Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo kod Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Proteus mirabilis.

Ograničenja u upotrebi:  Čaj od lista brusnice se koristi u kraćem vremenskom periodu, isključivo uz saglasnost lekara. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, kao ni kod dece mlađe od 12 godina.

Način pripreme i upotreba čaja: Jednu do dve kafene kašičice lista brusnice preliti sa 200 mL hladne vode, zagrejati do ključanja, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Piti dva do tri puta dnevno po čolju čaja.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od lista brusnice može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 011/4232-64 ili  011/3806-281 ili 063/214-426

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: