Čaj PELEN

150.00 din

(gorčika, vermut, beli pelin ili osenač)

Pelen se koristi:

  • Za poboljšanje varenja
  • Za stimulisanje i olakšavanje lučenja žuči
  • Za eliminisanje gasova i nadutosti
  • Za poboljšanje apetita ukoliko se uzima pre obroka
  • Kod zapaljenja kože i sluzokože
  • Kod poremećaja metabolizma
  • Za dečije crevne parazite
  • Kod gihta i reume

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija :    Atremisia absinthium L. (Asteraceae)
Pelen ima belo-dlakave stabljike koja je metličasto granata.Pelen je aromatičan polužbun. Donji listovi su na kratkim drškama, trostruko su perasto deljeni i gusto pokriveni dlakama. Listovi ispod glavice su linearni i dlakavi. Glavice su sitne i loptaste, žute boje, viseće i skupljene su u metlicu. Raste u suvim oblastima gotovo cele Evrope i Azije. Raste pored puteva, na peskovitim i stenovitim mestima i u baštama.

Pelen iako je simbol gorčine, njegov naziv potiče od grčke reči artemis što znači zdrav. Upotrebljavali su ga još Stari Egipćani, a kada je reč o našoj narodnoj medicini, kao lek ga navode svi naši srednjovekovni pisci-lekari. Štaviše, stručnjaci tvrde da je malo lekovitog bilja, poput pelena, koje se vekovima upotrebljava i u čiju lekovitost se mnogo veruje.
Kao lekoviti deo biljke pelen koristi se osušen nadzemni deo biljke (Absinthii herba).
Hemijski sastav herbe pelena: sadrži seskviterpenske laktone, do 1,2% etarskog ulja (koje sadrži 3-10% tujona, 25-75% tujil-alkohola), flavonoide, fenil-karbonske kiseline, poliacetilene.
Pelen se upotrebljava kao aromatično gorko sredstvo za poboljšanje varenja, stimuliše i olakšava lučenje žuči i eliminisanje gasova.

Pelen je dobar protiv zapaljenja kože i sluzokože, “otvara” apetit. Koristi se za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što je gojaznost.
Takođe se koristi za poboljšanje apetita ukoliko se uzima pre obroka. Pelen odstranjuje nadutost i gasove iz creva, jača organizam, reguliše menstrualni ciklus. Delotvoran je i protiv šećerne bolesti, groznice i dečjih crevnih parazita. Pelin se u narodnoj medicini često koristi i za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što su gojaznost, giht, reuma i depresija.
Ograničenja u upotrebi :    Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu herbe pelena preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15-20 minuta, procediti i piti 2-3 puta dnevno pre obroka.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od herbe pelena može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: