Čaj od lincure

Čaj od lincure

250.00 din

(encijan, genicijana, sirištara, srčanik, ravan, ravet)

Upotreba lincure:

  • stimuliše varenje
  • poboljšava apetit
  • smanjuje nadutost i gasove
  • koristi se kod oboljenja jetre, pankreasa, žuči
  • otklanja mučninu, gorušicu, nadimanje, povraćanje
  • koristi se kod hroničnog zatvora
  • koristi se kod regulacije telesne težine
  • ubrzava regeneraciju oštećene kože

Pakovanje 50gr

Opis

Latinski naziv i familija:  Gentiana lutea L. Gentianaceae

Lincura je višegodišnja, zeljasta biljka karakteristična je po dugačkom, debelom i razgrantom korenu, koji je spolja tamnosmeđe boje, a iznutra žut. Listovi su krupni (15-30cm), eliptični, zašiljeni na vrhu, paralelne nervature.  Svetložuti cvetovi izbijaju u pazuhu listova na gornjem delu nerazgranate, šuplje stabljike. Plod je čaura ispunjena pljosnatim semenima. Lincura je zakonom zaštićena biljka, raste na planinskim pašnjacima i livadama, a često se može naći na krečnjačkim površinama. Kod nas je rasprostranjena na obroncima planina Zlatibora, Tare, Zlatara i Golije.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: koren lincure (Gentianae radix).

Koren lincure se vadi u jesen i to samo od starijih biljaka. Vršni deo sa pupoljcima se vraća u zemlju, a ostatak se obrađuje, seče na sitnije delove i suši na suncu ili zagrejanim sušarama. Ovako se dobija nefermentisan koren lincure. Takav koren je izuzetno gorkog ukusa (1:15000 po Ph. Jug. IV), bez mirisa i koristi se u medicinske svrhe.

Ako se posle obrade sirovi koren ostavi nekoliko dana, pa tek onda suši, dobija se fermentisan koren lincure. Tamnije je boje, manje gorkog ukusa, specifičnog, aromatičnog mirisa i koristi se u industriji alkoholnih pića.

Hemijski sastav:  Gorak ukus lincure potiče od monoterpenskih, sekoiridoidnih heterozida. Najvažnije jedinjenje je genciopikrozid, a prisutni su još sverozid i svercijamarin. Pored ovih jednostavnih heterozida, lincura sadrži i specifične bifenilne derivate. Za žutu boju korena lincure odgovorni su ksantonski derivati. Iz korena je izolovan alkaloid gencijanin. Koren lincure sadrži fitosterole, fenolne kiseline, pektin, tanine, ugljene hidrate.

Ograničenja u upotrebi: Treba je izbegavati  tokom trudnoće i dojenja. Može uticati na menstrualni ciklus. Ne treba je koristiti kod povišenog krvnog pritiska i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Način pripreme i upotreba čaja:

Kafenu kašiku korena lincure preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon toga procediti i piti pola sata pre jela, tri puta dnevno.

-50 g korena lincure staviti u 1 l rakije. Ostaviti da stoji 5-8 dana i procediti. Piti dva puta dnevno po 1 rakijsku čašicu pre jela.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 50 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od korena lincure može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: