Čaj od TIMIJANA

150.00 din

(majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak)

Timijan se koristi:

  • Za olakšavanje iskašljavanja
  • Smiruje grčeve glatke muskulature
  • Kod upale usta i grla
  • Kod tegoba sa želdcem kao začin
  • Kod parazita

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija :    Thymus vulgaris L. (Lamiaceae)
Timijan je  polužbun visok 20-30cm. Mlade grančice su četvorouglaste, kratke i gusto obrasle beličastim dlačicama. Listovi su sitni, duguljasti do skoro igličasti, po obodu celi, nadole jako povijeni, sa lica goli, sa naličja obrasli finim, mekim dlačicama i posuti mrkim kvržicama (žlezdama). Cvast ima oko 5 ružičastih, sitnih cvetića na kratkim drškama. Mirisa je jakog i prijatnog na timol.
Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen nadzemni deo biljke u cvetu (Thymi herba) list (Thymi folium) i ređe etarsko ulje (Thymi atheroleum).
Hemijski sastav :    List sadrži 3% etarskog ulja čiji su glavni sastojci monoterpenski fenoli timol i karvakrol; metiletar timola, cineol, linalol, flavonoidni heterozidi, fenilkarbonske kiseline, tanini
Aktivni sastojci timijana olakšavaju iskašljavanje i bronhija, a etarsko ulje pokazuje i antimikrobno dejstvo. Čest je sastojak čajeva i sirupa koji se koriste za iskašljavanje. Koristi se i za spoljnu upotrebu kao antibakterijsko i dezodorišuće sredstvo za grgljanje kod upale usta i grla. Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezijum, fosfor, kalijum  i cink.
Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i – mamurluka.
Smatra se da je delotvoran  protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS-a.
Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi kao začin u pripremi jela.
Preporučljiv je za decu, kod  parazita, pogotovo glista, a uz to jača dečji organizam.
Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.
Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.
Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.
Koristi se i  kao ukrasna i medonosna biljka, za dobijanje biljne sirovine, za izradu sredstava za utrljavanje, za kupke.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Kafenu kašiku herbe timijana preliti šoljom (200ml) klučale vode, sud poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od herbe timijana  može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: