Šećerna bolest je nasledna, ima slučajeva kad više članova u nekoliko generacija obolevaju od dijabetesa. I neki spoljni činioci mogu biti uzrok pojave dijabetesa, pogotovo među osobama koje mnogo jedu, osobito masnu hranu, lica koja se malo kreću, zatim osobe koje preleže izvesne bolesti i dr. Kod nekih osoba javlja se ova bolest, kako to narod kaže, i »od sekiracije«. Ako se šećerna bolest zapusti ili nepravilno Ieči, može doći do mnogobrojnih komplikacija.
Prirodno lečenje šećerne bolesti
Izbor namirnica koje dijabetičari smeju da koriste u ishrani nije jednostavan. Dijabetes ishrana je isto toliko važna, a nekad i važnija od uzimanja lekova. Bolesnici od ove bolesti moraju paziti kako na količinu tako i na sastav hrane. Dijabetes dijeta podrazumeva pravilnu kotrolu namirnica. Bezuslovno je potrebno smanjiti sve što povećava nivo šećera u krvi. Smanjiti, pre svega, ugljene hidrate, naročito šećer, razne slatkiše, hleb, testa, krompir i sve druge namirnice koje sadrže skrob, jer je skrob izvor glikoze. Masne materije takođe negativno utiču na osobe obolele od šećerne bolesti.
Boranija (zeleni pasulj, zeleni grah, mahune) mora biti glavna hrana većine dijabetičara. U toku leta i jeseni najbolje je koristiti svežu boraniju, a zimi zamrznutu, osušenu ili iz konzervi. Boranija se pravi kao svako drugo povrće, kao i salata s belim lukom i na mnoge druge načine, već prema ukusu bolesnika.
Za prirodno lečenje šećerne bolesti najvažnija je ishrana i briga o svakom obroku. U zavisnosti da li je u pitanju dijabetes tip 1 ili dijabetes tip 2 mogu se koristiti mnogi narodni preparati za poboljšanje funkcije pankreasa. Čaj od hajdučke trave, čaj od kičice, čaj od koprive, čaj od celera, čaj od vodopije, čaj od čubra, čaj od kleke, sok od celera, vino belog sleza i dr…
Kod dijabetesa svaki bolesnik je priča za sebe i drugačije reaguje na određene lekovite biljke. Pelinom su mnogi bolesnici uspeli da znatno smanje količinu šećera u krvi i da se oporave. Međutim na nekima taj isti pelen, uziman u istim količinama tri puta dnevno pre jela, nije pomogao ili sasvim neznatno.
Mnogim bolesnicima je pomoglo razno gorko i lekovito bilje: lincura, kičica, trava-iva, grčica (gorka detelina), hajdučka trava i dr.
Osobe obolele od dijabetesa treba da jedu kuvanu pšenicu, ovsenu kašu, ječam, ribu, jaja sa slaninom, posno goveđe meso, grahamov hleb, jezgrasto voće, najbolje orahe ili lešnike.
>>> Pročitajte i …. Rani znakovi dijabetesa
Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.
Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.