Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod obolelih od dijabetesa

Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod obolelih od dijabetesa

Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod obolelih od dijabetesa

Dijabetes melitus (DM) je hronična bolest koju karakteriše skup metaboličkih oboljenja sa trajno visokim nivoom glikemije u krvi nastalim usled poremećaja sekrecije insulina iz beta-ćelija glave pankreasa, što je u najvećem broju slučajeva povezano sa ishemijskom bolešću srca, povišenim krvnim pritiskom, promenama na krvnim sudovima, kao i mnogim drugim komplikacijama kakve su neurološke, oftalmološke, bubrežne i u najvećem broju slučajeva psihološke promene.

Osnovni faktor rizika za razvijanje DM-a jeste nepravovremeno otkrivanje DM-a i kardiovaskularnih promena (KVS) gde dominiraju nestabilne vrednosti krvnog pritiska, povremeno nepravilan srčani ritam sa čestim sinusnim tahikardijama, ređe bradikardijama, a povremeno i vertikularnim ekstrasistolama.

U osnovi ovakvih kardioloških manifestacija stoje arteriosklerotične promene na krvnim sudovima koje su uvek evolutivnog tipa i posledica su povišenog nivoa glikemije koja obično traje dugo, nepravilno, neredovno, a ponekad se kasno dijagnostikuje. Takvo stanje je vrlo često udruženo sa povišenim lošim LDL holesterolom i sniženim dobrim HDL holesterolom u krvi.

Ovakve neadekvatno dijagnostikovane metabo­ličke promene nose sa sobom i veći rizik za razvoj težih kardiovaskularnih događaja upravo zbog toga što asiptomatski period često traje dugo i sam pacijent ne primećuje veće promene sve do momenta kada vrednost glikemije naglo postaje drastično visoka ili sa slučajnim uzorkom 11 mmol/l kada se javi evidentna klinička slika opšteg zamora, bledila kože, hladnog znoja, učestalog mokrenja, pojačane žeđi i pratećih kardiovaskularnih, neuroloških, nefroloških, digestivnih, psiholoških i drugih komplikacija.

Godine starosti su značajan faktor i sa njima se povećava procenat obolelih, ali se uočava i svakodnevno povećanje tog procenta u mlađim kategorijama sa veoma značajnim metaboličkim oboljenjima u opštoj populaciji, naročito u zemljama sa visokim tehničkim razvojem.

U ostalim faktorima rizika moramo istaći veoma karakterističan tip poligenetske prirode gde genski markeri ukazuju na povećan rizik od nastanka DM-a. Nasleđe je potreban ali i dovoljan uslov za nastanak bolesti (rizik za nastanak bolesti kod istovetnih blizanaca iznosi oko 35%).

U indukciji dijabetesa često se spominju virusne infekcije, ishrana, toksini, stres, pa čak i proteini kravljeg mleka koji mogu imati značaj u patogenezi dijabetesa. Svi statistički pokazatelji dokazuju svakodnevni porast obole­lih od DM-a i KVS oboljenja, sa njihovom neraskidivom korelativnom vezom i sve većim prisustvom u mlađim populacijama u osnovnim školama i srednjoškolskim centrima. Imamo decu sa značajnim metaboličkim promenama. Upravo zbog toga, u osnovi svega stoji rana dijagnostika, adekvatna prevencija i metaboličkih i kardio­vaskularnih oboljenja, koje su vrlo često i uzrok i posledica, ali uvek u korespondentnoj vezi.

U osnovi svih značajnih evropskih i svetskih studija do 2010. godine mogli bi za uspešnu primarnu prevenciju i lečenje izdvojiti suštinske faktore preventive:

  • Fizička aktivnost od 30 min dnevno, negde i duže, usmerena na adekvatno kretanje od 3 km dnevno u pogodnim vremenskim uslovima
  • Ishrana u kojoj dominira pet obroka voća i povrća, adekvatno bolesti, uz što češću primenu svežih morskih plodova
  • Kontrola sistolnog krvnog pritiska koji mora biti manji od 140 mmHg
  • Ukupni holesterol ispod 5 mmol i LDL holesterol manji od 3 mmol, trigliceridi manji od 2,3 mmol
  • Bez nikotina i dokazanih toksičnih agenasa
  • Zaštita od stresa

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi, u svom sastavu imaju biljke koje pored tradicionalne upotrebe, predstavljaju i naučno potvrđenu kombinaciju biljaka koje regulišu šećer u krvi.

Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.