Predinfarktno stanje

Predinfarktno stanje

Predinfarktno stanje

Predinfarktno stanje se ispoljava kroz simptome koji se najčešće javljaju udruženo i to u periodu od pet do čak trideset dana pre nastupanja srčanog udara. Ono što predstavlja veliki problem, jeste što ljudi uglavnom ne prepoznaju takve simptome i ne shvataju ih onako kako bi trebalo da ih shvate, kao upozorenje na srčani udar.

Veliki broj osoba, u predinfarktnom stanju, ima probleme sa spavanjem, javljaju se problemi insomnije i anksioznosti. Čak i kada spavaju, takvo spavanje ne pruža adekvatan odmor. Simptomi insomnije se mogu javiti i nekoliko meseci nakon oštećenja srčanog mišića.

Iako direktno nije povezan sa predinfarktnim stanjem, emotivni distres je zabeležen kod dosta osoba koje su razvile infakrt miokarda. Od psihičkih problema, izražena je anksioznost.

Kad su u pitanju karakteristični simptomi treba obratiti pažnju na sledeći. U trenutku anginoznog napada, osoba počinje da se preznojava i postaje bleda u licu.

Životni stil osobe često je povezan sa oštećenjem srčanog mišića. Preterana telesna težina, nepravilna ishrana, preterano izlaganje stresu i nedovoljna fizička aktivnost značajno utiču na stanje srca i krvnih sudova. Gojaznost, pušenje, visoki krvni pritisak, visoki nivo holesterola u krvi ili konstantni stres predstavljaju faktore rizika pred samo predinfarktno stanje.

Predinfarktno stanje kod žena

U odnosu na muškarce, određeni simptomi i znaci predinfarktnog stanja kod žena su izraženiji. To su nelagodnost, muka i povraćanje, kao i širenje bola iz srca u desno rame i donju vilicu. Sa druge strane, statistika je pokazala da su žene zaštićenije od muškaraca zbog postojanja zaštitnog hormona estrogena koji do menopauze savršeno čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Žene koje, pak, pate od angine pektoris, kod sebe bi trebalo da imaju nitroglicerin koji će staviti pod jezik kada simptomi preznojavanja, bola i gađenju započnu.

Predinfarktno stanje kod mladih

Mlade osobe sve više bivaju izložene kardiovaskularnim oboljenjima. Nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost i loša ishrana utiču na mlade osobe u pubertetu, a 2 organa koja najviše pate usled ovakvog načina života jesu mozak i srce.

Simptom na koji se posebno obraća pažnja u fazi puberteta jeste umaranje nakon lakših fizičkih aktivnosti. Ako izuzmemo faktore gojaznosti i starosti, mlađe osobe normalne konstitucije pojavu umora nakon i najlakših vežbi ili treninga, nikako ne bi trebalo da zanemare! Umor, sam po sebi, predstavlja “molbu” organizma da prestane sa daljim zamaranjem srca i krvnih sudova, jer će svaka dalja aktivnost ozbiljno narušiti opšte zdravstveno stanje.

Cardioplant biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakata (divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjak, valerijana).

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.